In een gesprek met GFC Nieuws Lifestyle legt lifestyledeskundige Patricia Wong uit dat het leven in Suriname, wanneer men streeft naar een comfortabele levensstijl, stukken duurder kan zijn dan in Nederland wat betreft de uitgaven voor elektriciteit.
“Hoewel het stroomtarief in Suriname lager ligt per kilowattuur, verbruik je simpelweg veel meer stroom als je op een moderne manier wilt leven. Uiteindelijk betaal je aan het einde van de maand omgerekend meer aan het stroombedrijf dan in Nederland,” zegt Wong.
Volgens haar betekent comfortabel wonen niet dat je genoegen neemt met een simpele ventilator om verkoeling te zoeken.
“Dat past misschien bij een levensstijl van de vorige eeuw. Tegenwoordig is een airconditioner in elke ruimte, dus niet alleen de slaapkamers, maar ook de woonkamer, keuken en zelfs de gang, een must.
Daarnaast horen een vaatwasser, warm water uit een boiler, een stofzuiger in plaats van een bezem, een volautomatische wasmachine en droger evenals een elektrische oven, inductiekookplaten en een krachtige afzuiger erboven of ernaast tot de basisvoorzieningen in een modern huishouden.
Neem ook in ogenschouw de vele lichtpunten rondom het huis om het dieven in de avond en nacht iets minder makkelijker te maken en de elektrische buitenpoort en rolpoort van de garage die hoognodig zijn om bij thuiskomen en vertrek van huis je iets veiliger te wanen.”
Ze geeft aan dat mensen die ervoor kiezen om op een ouderwetse manier te leven, met ventilatoren en de was op de hand doen, niet echt kunnen genieten van een comfortabele woonervaring.
“Degenen die op sociale media beweren dat hun stroomrekening niet hoog is, leven dus in een heel andere realiteit. Mensen die op een moderne manier willen leven, betalen in Suriname uiteindelijk veel meer dan in Nederland,” benadrukt ze.
Wong vergelijkt haar huidige uitgaven in Suriname met haar ervaringen in Nederland.
“In Nederland was ik voor gas en stroom, bij een vergelijkbaar huis qua afmetingen, nooit meer dan 200 euro kwijt per maand aan mijn energieleverancier.
Hier in Suriname betaalt mijn echtgenoot minimaal boven de SRD 10.000 tot 12.000, dus omgerekend wel 300 tot soms wel 400 euro aan de EBS. Mijn buurvrouw betaalt maandelijks boven de SRD 14.000.
Het is duidelijk dat mensen die slechts met een ventilator leven en hun was op de hand doen, zich niet in dezelfde situatie bevinden en op sociale media zullen verklaren dat ik onzin verkondig.
Maar zij leven dus in een ander woonwereldje vol dagelijkse ontberingen en hebben ook niet in de gaten dat wij die normaal willen leven ook in een veel duurdere tariefgroep in ingeschaald.”
Wong vindt dat het tijd is om misvattingen recht te zetten.
“Voor dezelfde luxe in huis betaal je uiteindelijk veel meer in Suriname voor stroom dan in Nederland omdat het verbruik simpelweg hoger is. Laat dat duidelijk zijn,” besluit ze.
Foto ter illustratie.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com