Carport met solarsysteem draagt bij aan verlichting SOSIS

solarsysteem 2

Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) voert het programma “Development of Renewable Energy, Energy Efficiency and Electrification of Suriname” uit.

Als onderdeel van de sociale verantwoordelijkheid binnen dit Inter-American Development Bank (IDB) project, is er op het Willebrod Axwijk sportcomplex (SOSIS) een carport gebouwd.

Deze carport, een overkapping waar voertuigen beschermd tegen weersinvloeden geparkeerd kunnen worden, is voorzien van een 5 kW Photovoltaïsch (PV) zonne-energiesysteem dat zorg draagt voor de verlichting van het SOSIS sportcomplex.

Op 30 juli vond de officiële ingebruikname van de carport en het zonne-energiesysteem plaats.

Onder toeziend oog van directie en functionarissen van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS), IDB-vertegenwoordigers, alsook aanwezige schooldirecteuren, hebben studenten de schakelaar van de switchbox omhoog getrokken. Hierdoor is het systeem officieel in werking gebracht.

Projectmanager van het SU-G1001 project tevens onderdirecteur Energie van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, Dwight Emanuel, geeft aan dat de duurzame zonne-energievoorziening op het SOSIS sportcomplex het resultaat is van zorgvuldig intern overleg en diverse veldbezoeken.

Het ministerie van NH is de uitvoerder van het project, terwijl ROS het beneficiair ministerie is, dat deze faciliteit voor sport en recreatie aanbiedt aan de gemeenschap.

Emanuel doet tijdens zijn betoog een beroep op de gemeenschap om verantwoord en zorgvuldig om te gaan met de vernieuwde faciliteiten, zodat langdurig kan worden bijgedragen aan de verlichting en daarmee ook de veiligheid op het sportcomplex.

On-grid Photovoltaïsch zonne-energiesysteem- Het in gebruik genomen solarsysteem bij SOSIS is kenmerkend voor een grid-tied of on-grid systeem, vanwege de verbondenheid met het bestaande elektriciteitsnetwerk van de Energiebedrijven Suriname (EBS).

De aanwezige zonnepanelen (PV-modules) vangen het zonlicht op, dat wordt omgezet in gelijkstroom.

Door middel van een inverter wordt de gelijkstroom (DC) van de zonnepanelen omgezet in wisselstroom (AC), die compatibel is met het elektriciteitsnet van de EBS.

Hierdoor is de stroom die terug wordt gegeven aan het netwerk van de juiste specificatie. Middels een smart meter wordt de opgewekte solar energie die aan het EBS-netwerk geleverd wordt, gemeten.

Ook wordt gemeten hoeveel van de geleverde energie aan het EBS-netwerk weer wordt afgenomen. Dit wordt bepaald door de stroomconsumptie van de aanwezige lantaarns en eventuele e-bikes die bij de carport worden opgeladen.

Een grid-tied PV-systeem is innovatief en milieuvriendelijk vanwege de verlaging van het fossiele brandstofverbruik en de daarbij verminderde CO₂-uitstoot. Een 5 kW PV-systeem is in staat om drie basis huishoudens van stroom te voorzien.