CARDI oriënteert zich bij kokoskwekerijen

In het kader van het regionaal project ‘Coconut Industry Developement for the Caribbean’, was Maurice Wilson, de projectleider van het Caribbean Agriculture Research and Development Institute (CARDI) in Suriname voor oriëntatiebezoeken. Dit was medio november het geval. De projectleider heeft bezoeken gebracht aan de Pilot Kokoskwekerijen (Pilot Nurseries) en Integrated Pest Management (IPM) Plots .

Het bovengenoemd project wordt gefinancierd door de Europese Unie (EU) voor een bedrag van 3.5 miljoen Euro en wel uit de 10e Europese Ontwikkelingsfonds voor een duur van 4 jaar. De uitvoering van dit project is in handen van de International Trade Centre (ITC), gevestigd in Zwitserland en deze heeft vervolgens CARDI aangetrokken voor de uitvoer daarvan in de regio.

Aan dit project nemen negen (9) CARIFORUM-landen deel namelijk Belize, Dominica, the Dominican Republic, Guyana, Jamaica, St. Lucia, St. Vincent and the Grenadines, Suriname en Trinidad and Tobago. In elk deelnemend land is een Nationale Stakeholder Platform (NSP) opgericht voor de uitvoering van het kokosproject.

In Suriname is Raymond Nojodimedjo, onderdirecteur Planning en Ontwikkeling van het ministerie van LVV, de voorzitter van het NSP en Mohamed Khodabaks is de aangewezen als de National Focal Point, NFP. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) ondersteunt dit project met waar mogelijk door het beschikbaar stellen van de nodige faciliteiten.

Tijdens het bezoek aan de verschillende kokoskwekerijen in de districten Brokopondo, Para, Wanica en Coronie, heeft Wilson aangegeven dat er gelet moet worden op de weerbaarheid van de planten tegen plagen en ziekten.

Deze opgezette kokoswekerijen dienen als een motivatiebron en voorbeeld voor de particuliere sector, zodat zij ook kokoskwekerij(en) kunnen opzetten. Ondanks een tekort aan kokosnoten voor de aanmaak van plantmateriaal, lukt het aardig in de aanmaak daarvan.

Het ministerie van LVV verkoopt de plantmaterialen aan de boeren en verwerkers . Er zijn vijf soorten kokosnoten in Suriname en elk van hen verschilt in onder andere vorm, kleur, smaak, resistentie en het gebruik ervan.

Uit de voorlopige inventarisatie heeft Wilson aanbevolen dat er gelet moet worden op de veiligheidsvoorschriften en de gezondheid van de bevolking. De CARDI-projectleider en Khodabaks hebben na het oriëntatiebezoek aan de kokoskwekerij op Coronie, ook de kwekerij van Ricardo Vriesde bezocht.

Vriesde verbouwt en verwerkt kokos. Hij produceert kokosolie en –water. Wilson was onder de indruk van de kokosnootkwekerij van Vriesde en heeft hem adviezen gegeven.

Volgens Khodabaks moet Suriname in 2018 in staat zijn zelf plantmateriaal van de verschillende kokosnoten aan te kunnen maken. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de verwerking van kokosnoten tot diverse eindproducten met in achtneming de internationale veiligheidsstandaarden. Alle ontwikkelingen van het project dienen doorgespeeld te moeten worden aan de ITC.(GFC)

Meer nieuws

Nieuwe generatie Veiligheidsbesluiten nemen vorm aan

De voorbereidingen voor het vaststellen van nieuwe en aangepaste veiligheidsvoorschriften door de commissie Veiligheidswetgeving vorderen gestaag. Het ligt in de bedoeling dat de verschillende voorschriften…

SVJ veroordeelt schending burgerrechten

De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) zegt in een verklaring kennis genomen te hebben van het voorval, waarbij de fotojournalist Regilio Derby zou zijn gehinderd…

Schoolfiets battle event op komst

De Surinaamse fietsersbond heeft het “Schoolfiets battle event” in voorbereiding. “Wij vinden het belangrijk dat elk kind het gemak moet ervaren van de fiets. Zeker…

RvC: continuïteit SLM niet in gevaar

Berichten die de afgelopen periode in de media verschijnen over de SLM, doen overkomen alsof het bedrijf, waarvan de staat de enige aandeelhouder is, op…

26e handelsmissie in Suriname

Interexpo Curaçao organiseert al 26 jaar met succes handelsmissies en themaconferenties in het kader van zakendoen binnen het Koninkrijk der Nederlanden, de Caribische eilanden en…

Wangsabesari toegelaten tot DNA

Oesman Wangsabesari van Nieuwe Stijl KTPI (NSK), die bij de verkiezingen van 2015 onder de vlag van de NDP deelnam aan de verkiezingen, is vandaag…

Scroll Up