Het Capacity Building Training Programme for Farmers/Processors onder Grantees van SAMAP en voorlichtings- en informatiemedewerkers van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) is gericht op het versterken van de agrarische sector in Suriname.
Dit zei minister Parmanand Sewdien van LVV tijdens de lancering van de training op maandag 15 juli, die werd gehouden in het SAIS-gebouw.
Vertegenwoordigers van SAMAP, LVV, het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Sport (ROS), en het Suriname Business Forum (SBF) waren aanwezig om de inhoud en doelstellingen van het programma te presenteren.
Het SAMAP-project richt zich op het versterken van de capaciteit van boeren en verwerkers door middel van drie gespecialiseerde modules: Basis, Gevorderd, en een module speciaal ontworpen voor grotere bedrijven en coöperaties.
Minister Sewdien en Lucien Bourne, vertegenwoordiger van Value Chain Platforms Cassava, Fruits and Vegetables Export, en Non-Timber Forest Products, zijn ervan overtuigd dat de training een positieve impact zal hebben op de productiviteit en duurzaamheid van de landbouwbedrijven die eraan deelnemen.
De bewindsman moedigde de aanwezigen aan om samen te werken en hun krachten te bundelen om hun doelen te realiseren.
“Door georganiseerd te zijn kunnen jullie de inefficiënties wegwerken.”
Hij riep de boeren op om goed gebruik te maken van de sessies.
Volgens Dhanrajie Madray, vertegenwoordiger van FAO/SAMAP, is dit programma bedoeld om de deelnemers de nodige kennis en vaardigheden bij te brengen om hun productieprocessen te optimaliseren en zo bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van de agrarische sector in Suriname.
Dhanrajie benadrukte verder dat het programma de boeren moet helpen om op bedrijfsmatige wijze te opereren, waarbij zij leren hoe ze essentiële gegevens moeten bijhouden.
“Veel boeren houden momenteel geen gegevens bij, waardoor zij niet precies weten hoeveel winst zij genereren met hun activiteiten. Tijdens de training zullen zij leren hoe zij een administratie moeten voeren, wat hen naar een hoger niveau zal tillen”, aldus de vertegenwoordiger van SAMAP.
Met dit project streeft SAMAP ernaar om de capaciteit op te bouwen, zodat de ministeries in de toekomst beter kunnen inspelen op de behoeften van boeren, zelfs nadat het SAMAP-project eindigt in december.
S. Gallant maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com