C-47: Regering laat volk aan haar lot over, vreest escalatie

actie protest

GFC NIEUWSREDACTIE– Deze week is voor de zoveelste keer binnen 2 tot 3 weken de benzineprijs in Suriname de lucht ingegaan.

De prijzen van benzine hebben momenteel record hoogtes bereikt, met prijzen voor unleaded die van rond de SRD 43 in de afgelopen maand is de benzine prijs met tussen de SRD 10 en SRD 12 de lucht ingegaan.

Het is duidelijk dat benzine in het dagelijks leven van een ieder een cruciale rol speelt omdat het een centrale rol vervult in met name transport maar ook productie van allerhande goederen en diensten.

Als de prijs van zo’n product omhoog gaat, heeft het daarom een enorme impact op de koopkracht van de verschillende gezinshuishoudingen. Deze verhogingen worden direkt gevoeld aan de pomp, maar daarnaast werkt hij door in alle prijzen.

Ondanks al deze enorme negatieve ontwikkelingen waar de totale samenleving last van heeft, wordt van de kant van de regering in alle talen gezwegen over de oorzaak van deze verhoging waarbij de samenleving niet alleen niet voorbereid wordt maar ook niet begeleid wordt in dit hele proces, laat staan dat sprake is van compenserende maatregelen zodat de samenleving toch het hoofd boven water kan houden.

Wat de oorzaak ook moge zijn als cruciale besluiten worden genomen die diepgaande effecten hebben op het dagelijks leven van de samenleving dan betaamt het elke fatsoenlijke regering, dit proces samen met de bevolking door dit dal te gaan o.a. door zoveel als mogelijk de problemen te verlichten.

De bevolking, in het bijzonder de werkende klasse, is in deze totaal aan zijn lot overgelaten omdat dit alles over hem heen wordt gegooit als een bad met ijskoud water waarvan wij nog steeds verstomd zijn.

Momenteel voeren C-47 vakbonden onderhandelingen binnen de verschillende bedrijven en instellingen om te komen tot de verbetering van de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden.

Leidraad voor de vakbondsbesturen is hierbij de ontwikkeling van de kosten van levensonderhoud, en natuurlijk ook de situatie binnen de bedrijven en instellingen zelf, die ook niet los staan van de heersende economische situatie.

Met deze laiser-faire houding waarbij er ook nauwelijks controle is op de prijzen worden loonovereenkomsten dan ook totaal illusoir gemaakt.

De vakbonden hebben geen keus dan als eerste honk in hun drang tot overleving, hun werkgever aan te spreken, maar de regering heeft in deze een cruciale rol te vervullen die momenteel totaal wordt verzaakt.

Deze situatie moet ongetwijfeld leiden tot escalatie als er een regering aan de macht is die slechts zit en toekijkt hoe de situatie aan het verergeren is, zonder dat er wordt ingekomen met directe begeleidende en compenserende maatregelen, zonder zich te verzanden in theoretische discussies via een zogenaamde “Nationale Dialoog“.

Hiervoor zijn voldoende structuren bij wet vastgesteld die overigens reeds vele voorstellen hebben gedaan, om de crisis aan te pakken zonder dat deze door de regering zijn overgenomen.

C-47 zal in ieder geval verder met haar lidbonden in overleg gaan over hoe om te gaan met deze situatie.