Buza- minister Marokko in Suriname

Nasser Bourita, de minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking van Marokko heeft een officieel bezoek gebracht aan Suriname.

Tijdens dit bezoek heeft minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken van gedachten gewisseld met haar ambtgenoot over de verdere intensivering en uitbreiding van de samenwerking tussen beide landen.

Suriname en Marokko onderhouden sinds 28 juli 2004 diplomatieke betrekkingen en hebben de afgelopen jaren de samenwerking doelgerichter gemaakt. Pollack-Beighle bracht in november 2017 een bezoek aan Marokko.

Met betrekking tot projectfinanciering heeft Marokko ondersteuning geboden aan Suriname voor de opzet van het hoofdkwartier van het Suriname Diplomateninstituut, maar ook voor de bouw van de Militaire Academie van het ministerie van Defensie.

Voorts is de aankondiging gedaan van een handelsdelegatie uit Marokko voor het identificeren van de business to business mogelijkheden later dit jaar. Samenwerking en training alsook beursen op vaktechnisch gebied zijn ook aangeboden met de directe beschikbaarstelling van 20 beursen.

Eén van de voornaamste pijlers van het buitenland beleid van Suriname is het aanscherpen van Zuid-Zuid samenwerking. In dit kader is Suriname een duurzaam partnerschap met Marokko aangegaan, welke gericht is op samenwerking in verschillende sectoren waaronder capaciteitsversterking, agrarische sector, transport, cultuur en toerisme. De samenwerking met Marokko biedt Suriname mogelijkheden op het Afrikaans continent enerzijds en anderzijds in het Caraibish gebied vanwege de hub-functie van beide landen.

Minister Bourita heeft ook een bezoek gebracht aan de in aanbouw zijnde Militaire Academie en heeft zijn bezoek afgesloten met een beleefdheidsbezoek aan vicepresident Ashwin Adhin, die de minister namens president Desi Bouterse heeft ontvangen.

Tijdens die ontmoeting is ook de toezegging gedaan door Marokko om Suriname volledig bij te staan op het gebied van hernieuwbare energie.

Delen:

Meer nieuws

Ode aan Inheemsen in Palmentuin

GFC NIEUWS- Jaren terug is advies uitgebracht aan de regering voor het plaatsen van een gedenkteken voor de Inheemse mannen, vrouwen en kinderen die tijdens…

Delen:

Dorpen in Para bezorgd over veiligheid

GFC NIEUWS- De Organisatie Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para en Wanica kondigt verscherpte en gemeenschappelijke actie aan voor het recht op veiligheid, begaanbare wegen en…

Delen:

Volksgezondheid waarschuwt voor hittegolven

GFC NIEUWS- In navolging van het bericht van de Pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie (PAHO) waarbij zij waarschuwt dat de Caribische landen risico lopen op hittegolven, wil het…

Delen:

Baby geboren met drie hoofden

GFC NIEUWS- Een babymeisje dat geboren is met drie hoofden vanwege een onbekende medische conditie heeft medici verbijsterd in India. Delen:

Delen:

Adviesprijs HI&T per kippenei SRD 1.40

GFC NIEUWS- De adviesprijs van kippenei is door het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) vastgesteld op SRD 1.40 per stuk. Delen:

Delen:

ARVAS wil certificering koeltechnici

GFC NIEUWS- De Associatie voor Air-conditioning Refrigeration and Ventilation Association Suriname (ARVAS) bracht vorige week een kennismakingsbezoek aan minister Stephen Tsang van het ministerie van…

Delen:

Viskeuringsinstituut verder geaccrediteerd

GFC NIEUWS- Het Laboratorium van de Stichting Viskeuringsinstituut (VKI) van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is sedert 2017 in de branche van…

Delen:

VMS schort acties op met 3 weken

GFC NIEUWS- De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) heeft woensdag tijdens een zeer druk bezochte ledenvergadering besloten om de aangekondigde acties met 3 weken…

Delen:
Scroll Up