OPINIE – Voorzitter van de ABOP, Ronnie Brunswijk, lijkt vastberaden de weg van Desi Bouterse te volgen met zijn beloftes van gratis gezondheidszorg voor iedereen, net zoals Bouterse dat deed met de Basiszorgverzekering tijdens zijn eerste regeerperiode.
Hoewel de belofte van universele gezondheidszorg aantrekkelijk klinkt, tonen de lessen uit het verleden aan dat deze vormen van populisme vaak onhoudbaar zijn.
De Basiszorgverzekering werd destijds groots geïntroduceerd als een oplossing voor de gezondheidszorgproblematiek in Suriname.
Het systeem was bedoeld om de meest kwetsbare groepen te helpen, maar het resultaat was een chaotisch beheer, met massaal misbruik van het systeem door mensen die het niet nodig hadden.
De kosten liepen zodanig uit de hand dat de regering de beloftes niet langer kon waarmaken.
Uiteindelijk moest de huidige regering, waaraan Brunswijk zelf deelneemt, duizenden mensen schrappen uit het systeem om de financiële last te verlichten.
Nu we in een economische crisis zitten, waarin elk beleidsbesluit zorgvuldig overwogen moet worden, komt Brunswijk met nieuwe grootse beloftes.
Het probleem is dat deze beloftes hol klinken zonder een realistisch plan of de nodige middelen om ze uit te voeren.
Gratis gezondheidszorg klinkt nobel, maar hoe gaat hij dit financieren in een land dat al worstelt met begrotingstekorten en externe schulden?
Wat deze situatie nog verontrustender maakt, is de afhankelijkheid van toekomstige inkomsten uit de olie- en gassector.
De directeur van Staatsolie waarschuwde al eerder dat Suriname voorzichtig moet zijn met populistische uitspraken die verwachtingen wekken die niet waargemaakt kunnen worden.
De enorme beloftes van gratis zorg zijn slechts de nieuwste toevoeging aan een patroon van politiek gewin ten koste van economische verantwoordelijkheid.
Wat gebeurt er als de verwachte inkomsten uit de olie- en gassector niet snel genoeg binnenkomen? Gaan we dan opnieuw zien hoe ambitieuze plannen instorten, terwijl het land verder in de financiële afgrond glijdt?
Brunswijk speelt in op de emotionele nood van mensen, wat begrijpelijk is gezien de schrijnende situatie van velen. Hij vertelt over mensen die bij hem aankloppen voor hulp bij medische kosten, en dit raakt hem – terecht.
Maar emoties mogen geen leidraad zijn voor beleid. Populistische retoriek heeft eerder geleid tot kortetermijnoplossingen die het land op lange termijn duur zijn komen te staan.
De focus zou moeten liggen op duurzame en structurele hervormingen die daadwerkelijk verbetering brengen in de gezondheidszorg, zonder de economie verder te belasten.
Het is tijd dat politici als Brunswijk stoppen met het doen van loze beloftes en zich richten op realistische oplossingen die het land vooruithelpen.
Suriname heeft geen behoefte aan meer grootspraak en populisme; het land heeft behoefte aan verstandig, doordacht leiderschap.
R. Stugard
Dit artikel betreft een ingezonden opiniestuk. Voor de publicatie van ingezonden artikelen hanteren wij specifieke voorwaarden. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen via info@gfcnieuws.com.
Let op: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud