Bronto Somohardjo: Werd ik uit de weg geruimd om de verkiezingen te manipuleren?

somohardjo bronto

Voormalig minister van Binnenlandse Zaken (Biza), Bronto Somohardjo, stelt een pijnlijke, maar essentiële vraag: “Werd ik uit de weg geruimd om de verkiezingsorganisatie uit handen te nemen?”

De recente chaos rond de indiening van kandidatenlijsten, onthuld door het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) en het Anti-Fraude Platform (AFP), doet vermoeden dat er meer aan de hand is dan alleen onzorgvuldigheid en onkunde.

Met een ongekende reeks fouten en misstanden – waaronder dubbele voordrachten, ontbrekende documenten en zelfs mogelijke vervalsingen – lijkt het verkiezingsproces onder druk te staan.

Wat ooit werd geroemd als een goed georganiseerd verkiezingssysteem, dreigt nu te verzanden in een schimmenspel van belangen en manipulatie, meent Somohardjo.

De ex-minister, die tijdens zijn ambtstermijn een strikte regie voerde over de verkiezingsorganisatie, ziet een patroon in de ontwikkelingen.

“Toen ik verantwoordelijk was, werkte ik aan een transparant en goed gecoördineerd proces. Net op het moment dat alles op scherp stond, werd ik aan de kant geschoven. Waarom? Omdat mijn aanpak niet strookte met een ander plan?”

De vraag is dan ook: Wilde men bewust af van een strakke controle en transparantie?

Volgens Somohardjo is de huidige chaos geen toeval, maar het resultaat van onervarenheid, politieke inmenging en het negeren van waarschuwingen.

“Een verkiezingsproces leunt op precisie, discipline en duidelijke instructies. Wanneer je die elementen vervangt door willekeur en politieke belangen, krijg je een situatie zoals we die nu zien: verwarring, misverstanden en wantrouwen in het systeem.”

Als hier niet kordaat wordt ingegrepen, is de kans groot dat de uitslag van de verkiezingen ter discussie zal staan, benadrukt Somohardjo. Dit kan volgens hem leiden tot een vertrouwenscrisis en zelfs juridische geschillen over de rechtmatigheid van de verkiezingsresultaten.

“Als we niet oppassen, belanden we in een situatie waarin de verkiezingsuitslag niet bindend wordt verklaard. Dit zou een ramp zijn voor onze democratie.”