Brand op vuilnisbelt: levensgevaarlijk door groot aantal vrijkomende gifstoffen

Meer dan 100.000 sterfgevallen, berekenden onderzoekers van twee Amerikaanse universiteiten: mensen die in 2016 een vroege dood stierven vanwege de rookontwikkeling door bosbranden in Indonesië.

Zelfs in de buurlanden Singapore en Maleisië stierven duizenden mensen door de rook die zij hadden ingeademd.

De wetenschappers telden bovendien alleen de doden door inademing van fijnstof: de extra doden die vielen vanwege de gifstoffen die vrijkwamen bij de branden, werden niet meegerekend.

De belangrijkste risicogroepen zijn mensen met een hart- of longaandoening (bv. astma), kinderen (tot 14 jaar), zwangere vrouwen en ouderen (65-plussers zijn gevoeliger voor de gevolgen van het inademen van rook).

Fijne stofjes

Het venijn zit onder meer in de piepkleine deeltjes die ontstaan bij een brand, zo klein dat ze met het blote oog niet te zien zijn. Omdat zij zo klein zijn, worden zij met de ademhaling diep in de longen gebracht.

Onderzoekers hebben vastgesteld dat langdurige blootstelling (in de loop van jaren) aan luchtvervuiling het risico op hart- en longaandoeningen verhoogt, waaronder chronische obstructieve longziekte (COPD) en astma.

Rook van een brandende vuilnisbelt brengt nog meer gevaren met zich mee dan een ‘gewone’ bosbrand

Het versnelt ook het proces van de vernauwing en verharding van de slagaders die bekend staan ​​als atherosclerose, de belangrijkste oorzaak van hartaanvallen en beroertes.

Mensen met reeds bestaande gezondheidsproblemen kunnen door kortdurende blootstelling hun ziektebeeld verergeren. Mensen met astma, COPD, verminderde longfunctie of andere long- en hartziekten moeten rook vermijden, omdat deze hun aandoeningen kan verergeren.

Zelfontbranding

Vooral in droge seizoenen, wanneer het erg warm wordt, kan afval op een vuilstortplaats spontaan ontbranden. Hierbij kunnen een groot aantal giftige stoffen vrijkomen. 

Rook van een brandende vuilnisbelt brengt nog meer gevaren met zich mee dan een ‘gewone’ bosbrand. Het Australische ministerie van Gezondheid gaf in november 2016 een fact sheet uit, waarin de samenleving werd voorgelicht over de gevaren van de rook van een vuilstortplaats.

Bij zo’n brand kunnen veel verschillende stoffen vrijkomen, afhankelijk van het afval dat er gestort is. Er komen ook diverse gassen vrij: bijvoorbeeld methaangas, koolmonoxide en kooldioxide.

Een gezichtsmasker heeft onder deze omstandigheden weinig zin, net zo min als zakdoeken of andere stukken textiel. Bovendien werken speciale gezichtsmaskers minder goed bij mensen met een baard of kinderen, en geven ze geen bescherming tegen gassen als koolmonoxide.

Wie regenwater opvangt voor menselijk gebruik, moet dat bij een vuilstortbrand liever niet drinken en er ook niet mee baden. Het is ook niet geschikt als drinkwater voor dieren.

Airco’s zouden tijdens de brand uit moeten staan, maar wie toch verkoeling wil, zou de airco bij voorkeur zo moeten instellen dat de lucht hergebruikt wordt, zodat zo min mogelijk vervuilde lucht naar binnen gezogen wordt.

Foto: LoopJamaica 

Delen:

Meer nieuws

Ressortraden Para nu voltallig

De afgelopen week is voorzien in de ontstane vacature van vijf ressortraadsleden (rr-leden) van vier ressortraden (rr) in het district Para. Delen:

Delen:

HVB installeert onderafdeling te Nieuwe Grond

Met de installatie van de onderafdeling De Nieuwe Grond afgelopen zaterdag in haar partijcentrum te Hannaslust, heeft de Hervormings en Vernieuwingsbeweging (HVB) haar structuren in…

Delen:

VHP solidair met inwoners Utrecht

De VHP spreekt haar solidariteit uit met de inwoners van Nederland, in het bijzonder in Utrecht, die zijn opgeschrikt door de aanslag van maandagochtend, waarbij…

Delen:

OWT&C, RO en Defensie pakken wegen Marowijne aan

De ministeries van Openbare Werken Transport en Communicatie (OWT&C), Regionale Ontwikkeling (RO) en Defensie voeren verschillende rehabilitatiewerkzaamheden uit in Marowijne. Delen:

Delen:

Man verkoopt nep goud aan klant

De 33-jarige Gregory W. is door de politie van het ressort Centrum ingesloten voor oplichting van een vrouw. Delen:

Delen:

Meer ondersteuning voor landbouwers opkomst

Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij heeft afgelopen week onder leiding van de Chief Technical Advisor/project manager, Erick Zeballos van het project SAMAP en…

Delen:

Man bedreigt buren met de dood

De 27-jarige Orfeo D. is door de politie van Latour aangehouden en opgesloten voor het bedreigen van zijn buren met de dood. Delen:

Delen:

Platform importeurs voor overleg bij HI&T

Gelet op de ontwikkelingen, die een druk uitoefenen op het prijsniveau, heeft het platform van importeurs van levensmiddelen een gesprek gevoerd met minister Stephen Tsang…

Delen:

VHP: terroristische aanslag onaanvaardbaar

Heel vroeg in de ochtend van 15 maart zijn wij opgeschrikt door een terroristische aanslag op twee moskeeën in Nieuw Zeeland, waarbij tenminste 49 moskeegangers…

Delen:

VHP helpt familie Dors

Op 1 maart heeft het noodlot toegeslagen bij de familie Dors te Ingikondre in het district Coronie. Hun woning werd helemaal door brand verwoest. Delen:

Delen:

Launch e-ID Kaart en ingebruikname Printhouse

Onder grote publieke belangstelling vond vrijdagmorgen op het Centraal Bureau voor Burgerzaken aan de Kwattaweg de launch plaats van de Biometrische Identiteitskaart, e- ID kaart….

Delen:

Soft launch online marktplaats SUmarket

Met het lanceren van de online e-commerce platform voor Suriname, SUmarket, is er een digitale marktplaats ontstaan waar klanten ondernemingen makkelijk kunnen vinden of producten…

Delen:
Scroll Up