GFC NIEUWSREDACTIE- De Ex-Surinaamse legerleider tevens gewezen president, Desi Bouterse, verschijnt vandaag weer voor de rechter.
Bouterse is hoofdverdachte in het 8 decemberstrafproces. Waarnemend procureur-generaal Carmen Rasam heeft in januari in hoger beroep 20 jaar gevangenisstraf geëist tegen Bouterse voor moord. Zij vorderde ook gevangenneming van hem.
Recent zei Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, er 100% zeker van te zijn dat er dit jaar nog vonnis zal worden gewezen door de rechters bij het Hof van Justitie. Dat verwacht hij medio tot eind 2023.
Gewezen NDP-parlementariër Rachied Doekhie zegt echter ervan overtuigd te zijn dat zijn partijvoorzitter Bouterse vrijgesproken zal worden door de rechters bij het Hof van Justitie in Suriname.
“Ik denk dat het vrijspraak zal worden, omdat onze rechtspraak gebaseerd is op getuigenissen en bewijsvoering. In deze zaak tegen Bouterse hebben getuigen nooit kunnen bewijzen dat Bouterse de moorden heeft gepleegd. Het enige dat men heeft gezegd, is dat men Bouterse in Fort Zeelandia heeft gezien,” aldus Doekhie.
Humphrey Tjin Liep Shie, de veiligheidsadviseur van president, heeft vorige week aangegeven dat veiligheidsdiensten in Suriname in staat zijn om Bouterse op te pakken indien de rechters in hoger beroep hem veroordelen.
De Decembermoorden zijn de buitengerechtelijke executies van vijftien journalisten, wetenschappers en vakbondsleiders in Suriname op 8 december 1982 in Fort Zeelandia, dat sinds de militaire staatsgreep onder leiding van legerleider Bouterse in 1980 als kazerne werd gebruikt.
In 2007 bood Bouterse zijn excuses aan voor de moorden. Hij pleitte voor amnestie voor de daders en hun medeplichtigen. Bouterse stelde slechts “politiek verantwoordelijk” te zijn voor de moorden.
In november 2007 is het proces begonnen voor een krijgsraad. Hoofdverdachte Desi Bouterse liet verstek gaan. Hij stelde dat hij niet door een krijgsraad maar door een rechtbank zou moeten worden berecht.
Het Surinaamse Hof van Justitie vonniste in 2015 dat de verdachten van de decembermoorden vervolgd moeten worden, ondanks de amnestiewet die in 2012 is aangenomen.
In 2019 werd Bouterse tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij ging hierop in hoger beroep.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com