GFC NIEUWSREDACTIE- Vanaf maandag zal de bond bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (ABPLAZ) de protestacties van de Organic Movement fysiek ondersteunen.
Dit besluit is goedgekeurd op de ledenvergadering afgelopen vrijdag. De bond zegt dat die niet met lede ogen kan toekijken hoe het AZP en de totale zorg in Suriname achteruit blijft gaan.
Het bestuur van de ABPLAZ heeft ook een brief naar president Chan Santokhi gestuurd om oplossingen te vragen voor knelpunten waarmee het personeel reeds lang te kampen heeft.
Dit omdat de bond er geen heil meer ziet om met de minister om de tafel te zitten die geen afspraken nakomt. Het bestuur heeft de president gevraagd hem uiterlijk dinsdag 26 juli te ontvangen.
In het schrijven is er ook aandacht gevraagd voor een lap grond welke de ABPLAZ heeft aangevraagd om de mogelijkheid te bekijken voor haar leden om tenminste in aanmerking kunnen komen voor een bouwkavel.
De bond zegt verder dat de directie drie maanden heeft gekregen om onderhandelingen te voeren met relevante actoren over het verhogen van de ligdagtarieven van het ziekenhuis.
Dit moet ertoe leiden dat het AZP de te implementeren loonreeks aan het personeel moet kunnen betalen en middelen moet kunnen aanschaffen om de adequate zorg te kunnen bieden.
Het is geen landgeheim dat het personeel binnen de zorg zeer ondergewaardeerd is.
Het wegtrekken van personeel en ontbreken van middelen om adequate zorg te verlenen zorgt alleen maar voor verdere achteruitgang van de zorg die reeds in deplorabele staat is.
De acties van de bond werden op 20 april afgeblazen nadat de directie van het AZP heeft besloten een rechtszaak aan te spannen tegen de ABPLAZ die toen in beraad was om de eis ingewilligd te krijgen.
Afgesproken was dat er niet gestaakt zal worden gedurende de periode welke was uitgetrokken als onderhandelingsperiode van de directeur.
Alhoewel het personeel zeer gebelgd was, heeft het zich aan de afspraken overeenkomstig de dading gehouden.
Op 21 juli heeft de directie de bond geïnformeerd over de stand van zaken over de onderhandelingen. Betreurenswaardig is dat ondanks de drie maanden respijt er geen oplossingen zijn gekomen.
Zo heeft de minister van Volksgezondheid geen toestemming aan de directeur verleend om de bedoelde loonreeks te implementeren.
Ook vraagt de minister naar een integrale aanpak voor het oplossen van het problematiek.
Daar de minister dit reeds had voorgesteld en de vakbonden die akkoord hiermee gingen (hetgeen zij in een schrijven aan de minister hebben voorgehouden) terug naar hun respectievelijke directeuren heeft verwezen om te onderhandelen, neemt het personeel dit niet serieus.
In bedoeld schrijven is er ook aangegeven dat bonden die reeds bezig zijn met de onderhandelingen over een loonreeks niet mogen worden vertraagd.
S. Gallant maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com