Bodil de la Parra brengt “Het verbrande huis” tot leven

Bodil de la Parra is opgegroeid in Amsterdam, maar is ook thuis in
Paramaribo, de stad waar haar vader Pim alweer vele jaren woont.

Als kind logeerde zij regelmatig bij de tantes Gus en Pop, in het familiehuis aan de Zwartenhovenbrugstraat, boven Drogisterij De la Parra.

Ze sliep er onder één klamboe met haar neefjes en raakte vertrouwd met haar norse opa, de apotheker R.L. de la Parra. De tantes kookten de heerlijkste gerechten en hielpen de klanten in de drogisterij. Later draaide hun nichtje de drogisterij; haar deur stond altijd open – ook voor familie uit het buitenland.

Ruim zes jaar geleden is het pand volledig uitgebrand – in één klap ging meer
dan een eeuw aan tastbare geschiedenis in vlammen op.

De verhalen leven voort, laat De la Parra van 31 januari tot en met 3 februari zien in de voorstelling Het verbrande huis.

Ze leidt ons rond in het huis en stelt ons voor aan haar tantes en grootvader. Ook neemt ze ons verder mee terug in de tijd, waar ze ons laat kennismaken met haar Joods-Portugese voorouders.

Met haar persoonlijke relaas en dat van haar familie belicht De la Parra een
deel van de Nederlands-Surinaamse geschiedenis. Ze kruipt in de huid van verschillende personages en vertelt met veel sjeu de verhalen.

Het publiek hangt aan haar lippen, laat zich amuseren, ontroeren en verrassen door de veelzijdige De la Parra. In Nederland oogstte zij veel lof met deze voorstelling, waarvoor zij ook de tekst schreef.

Bij het Surinaamse theaterpubliek is Bodil de la Parra geliefd. In 1995 genoten velen in Theater Thalia van Orgeade Overzee, waarin De La Parra en Carolina Mout samen schitterden. Ook die voorstelling was geïnspireerd op de tantes Gus en Pop.

In 2011 en 2013 schreef De la Parra Onder Vrouwen over Mannen en Onder Mannen over Vrouwen, succesvolle muziektheatervoorstellingen die zijn gespeeld in Theater On Stage. Daar stond in 2015 het stuk Paramaribo-Texel, waarvoor zij eveneens tekstbijdragen heeft geleverd.

Van 31 januari tot 3 februari staat De la Parra zelf op de planken in Theater On Stage, met Het Verbrande Huis, geregisseerd door Wimie Wilhelm.

Speciaal voor theatermakers verzorgt De la Parra in Paramaribo een workshop over technieken en methodes om ‘droge’ geschiedenis tot leven te wekken en te presenteren met kleurrijke verhalen en boeiend theater.

Met Het Verbrande Huis laat zij op sublieme wijze zien dat cultureel erfgoed een onuitputtelijke inspiratiebron kan vormen voor theater, storytelling en andere podiumkunsten.

De voorstellingen en workshop zijn mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse
ambassade in Paramaribo. De organisatie is in handen van Anco Producties.

Delen:

Meer nieuws

Kwestie geldzending naar volgende fase

Al langere tijd ervaart Suriname de nadelige gevolgen van de stopzetting van de reguliere geldzendingen, nadat in april vorig jaar euro 19,5 miljoen door het…

Delen:

Garantiefonds focust op unbankables

In De Nationale Assemblee is er een aanvang gemaakt met de behandeling van de ontwerpwetten “Wet Nationaal Garantiefonds Huisvesting” en “Wet Nationaal Woningbouwfonds”. Delen:

Delen:

Zandgedeelte Zwartbontstraat te Reeberg afgesloten

In opdracht van districtscommissaris Audrey Hankers mogen zandconcessionarissen die vrachttransporten doen over de Zwartbontstraat te Reeberg in het bestuursressort Zuid – Oost Wanica dit vanaf…

Delen:

10% groei aantal deelnemers AVD

Dit jaar is er een 10% groei in het aantal deelnemers aan de Avond Vierdaagse (AVD), hetgeen betekent dat er dit jaar meer dan 5000…

Delen:

Man kapt ex-vrouw

De 37-jarige Dew R. heeft zijn 35-jarige ex-vrouw Arti woensdagmorgen ernstige kapverwondingen toegebracht. Delen:

Delen:

Politie pakt overlastbezorgende sekswerkers aan

De politie van regio Paramaribo heeft zaterdagnacht opgetreden tegen commerciële sekswerkers die de openbare orde en rust verstoorden in de Eugene Gessel- (Hoogestraat) en de…

Delen:

Suriname en Ghana intensiveren band

Minister Yldiz Pollack – Beighle heeft in Ghana vier Memoranda of Understanding (MoU’s) met de regering van dit land ondertekend. Delen:

Delen:

Ordening en structurering mijnbouwsector

Met de toelating tot de Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) heeft Suriname de verplichting een transparant beleid te voeren binnen de mijnbouwsector. Delen:

Delen:

Herstelwerkzaamheden verbindingswegen op schema

De herstelwerkzaamheden aan enkele functionele verbindingswegen in Paramaribo, Wanica en Para verlopen volgens het tijdschema van aannemer Kuldipsing Infra. “Wij zijn tot nu op schema”,…

Delen:

Politie schiet man neer

Een man werd vrijdagmorgen door de politie neergeschoten in de Hijsvlinderweg. Delen:

Delen:

Oekraïense komiek wint presidentsverkiezing

Redactie GFC Nieuws — De Oekraïense komiek Volodymyr Zelensky lijkt de presidentsverkiezingen in zijn land te winnen van de zittende leider, Petro Poroshenko. Exit polls…

Delen:
Scroll Up