Bodil de la Parra brengt “Het verbrande huis” tot leven

Bodil de la Parra is opgegroeid in Amsterdam, maar is ook thuis in
Paramaribo, de stad waar haar vader Pim alweer vele jaren woont.

Als kind logeerde zij regelmatig bij de tantes Gus en Pop, in het familiehuis aan de Zwartenhovenbrugstraat, boven Drogisterij De la Parra.

Ze sliep er onder één klamboe met haar neefjes en raakte vertrouwd met haar norse opa, de apotheker R.L. de la Parra. De tantes kookten de heerlijkste gerechten en hielpen de klanten in de drogisterij. Later draaide hun nichtje de drogisterij; haar deur stond altijd open – ook voor familie uit het buitenland.

Ruim zes jaar geleden is het pand volledig uitgebrand – in één klap ging meer
dan een eeuw aan tastbare geschiedenis in vlammen op.

De verhalen leven voort, laat De la Parra van 31 januari tot en met 3 februari zien in de voorstelling Het verbrande huis.

Ze leidt ons rond in het huis en stelt ons voor aan haar tantes en grootvader. Ook neemt ze ons verder mee terug in de tijd, waar ze ons laat kennismaken met haar Joods-Portugese voorouders.

Met haar persoonlijke relaas en dat van haar familie belicht De la Parra een
deel van de Nederlands-Surinaamse geschiedenis. Ze kruipt in de huid van verschillende personages en vertelt met veel sjeu de verhalen.

Het publiek hangt aan haar lippen, laat zich amuseren, ontroeren en verrassen door de veelzijdige De la Parra. In Nederland oogstte zij veel lof met deze voorstelling, waarvoor zij ook de tekst schreef.

Bij het Surinaamse theaterpubliek is Bodil de la Parra geliefd. In 1995 genoten velen in Theater Thalia van Orgeade Overzee, waarin De La Parra en Carolina Mout samen schitterden. Ook die voorstelling was geïnspireerd op de tantes Gus en Pop.

In 2011 en 2013 schreef De la Parra Onder Vrouwen over Mannen en Onder Mannen over Vrouwen, succesvolle muziektheatervoorstellingen die zijn gespeeld in Theater On Stage. Daar stond in 2015 het stuk Paramaribo-Texel, waarvoor zij eveneens tekstbijdragen heeft geleverd.

Van 31 januari tot 3 februari staat De la Parra zelf op de planken in Theater On Stage, met Het Verbrande Huis, geregisseerd door Wimie Wilhelm.

Speciaal voor theatermakers verzorgt De la Parra in Paramaribo een workshop over technieken en methodes om ‘droge’ geschiedenis tot leven te wekken en te presenteren met kleurrijke verhalen en boeiend theater.

Met Het Verbrande Huis laat zij op sublieme wijze zien dat cultureel erfgoed een onuitputtelijke inspiratiebron kan vormen voor theater, storytelling en andere podiumkunsten.

De voorstellingen en workshop zijn mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse
ambassade in Paramaribo. De organisatie is in handen van Anco Producties.

Meer nieuws

Minister Samsoedin gaat in op grondproblemen

Minister Roline Samsoedin van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) heeft tijdens de ingekomen stukken in het parlement, uitleg gegeven over enkele gevallen van occupatie.

STEAMIT fair op Powaka

STEAM-IT, een projectteam van de Suriname America Alumni Associatie, SAAA, zal op vrijdag 22 februari een mini-fair houden op de Sint Wilhelmus School te Powaka…

AZP heeft nu een Ontslagruimte

Vaker is het gebleken dat opgenomen patiënten die door de specialist zijn ontslagen, vele uren later door hun begeleiders worden opgehaald.

Aanpak weg naar Langa-Uku

De weg naar het dorp Langa-Uku zal donderdag worden aangepakt door het ministerie van OWT&C in samenwerking met het districtscommissariaat Marowijne – Zuidwest.

Vuurwapengevaarlijke verdachte aangehouden

De vuurwapengevaarlijke Machecho V. is op zaterdag 16 februari door het Arrestatie Team aangehouden en overgedragen aan de collega’s van de afdeling Kapitale Delicten.

Vereniging benadrukt koersstabiliteit

De vereniging van cambiohouders wenst naar aanleiding van de thans ontstane situatie op het koersenfront te benadrukken dat onze totale economie en iedere burger gebaat…

45 rijbewijzen ingevorderd door MSD

De Motor Surveillancedienst (MSD) heeft in de periode zondag 3 februari tot en met zaterdag 9 februari 370 verkeersdeelnemers bekeurd, waarbij 45 rijbewijzen van hardrijders…

Scroll Up