Binnenkort vernieuwde dienstverlening voor Surinaamse diaspora

Suriname en nederland diaspora

Het Diaspora Instituut Suriname (DIS), onderdeel van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), organiseert een tweedaagse workshop om de dienstverlening aan Surinamers in het buitenland verder te verbeteren.

Op 28 en 29 oktober komen diaspora-organisaties en betrokken partijen samen bij het ministerie van BIBIS om gezamenlijk te werken aan de oprichting van een centraal loket: het “One Stop Office”.

Dit initiatief volgt op eerdere diaspora-seminars in augustus 2023 en februari 2024, waaruit tien belangrijke bouwstenen voor een betere diaspora-dienstverlening naar voren kwamen.

Marciano Armaketo, directeur van het Diaspora Instituut Suriname, legt uit dat één van de belangrijkste bouwstenen de creatie van een “Single Point of Entry” betreft, inmiddels omgedoopt tot het “One Stop Office”. Dit centraal loket moet als centraal aanspreekpunt fungeren voor Surinaamse diaspora wereldwijd.

DIS-directeur Armaketo laat optekenen dat het streven met het One Stop Office is om een centraal loket te creëren dat zowel fysieke als digitale diensten levert, zodat de procedures efficiënter en toegankelijker worden.

Tijdens de workshops wordt er gebrainstormd met verschillende vakministeries en partners, waaronder het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), de vreemdelingendienst, migratiediensten, de Godo Bank en de militaire politie.

Samen zullen zij oplossingen zoeken om de dienstverlening te optimaliseren en obstakels weg te nemen op gebieden zoals identiteitskaarten, het openen van bankrekeningen, visum- en naturalisatieprocessen, en zowel kort- als langetermijnverblijven.

Orlando Cairo, voorzitter van het projectteam One Stop Office, onderstreept de waarde van een dergelijk centraal loket. “Er moet een plek komen waar diaspora-leden alle noodzakelijke zaken kunnen regelen”, stelt hij.

Volgens Cairo moet het One Stop Office de band met het vaderland versterken en het voor diaspora-leden makkelijker maken om te besluiten naar Suriname terug te keren. “We willen het zo aantrekkelijk mogelijk maken, zodat ze straks niets anders kunnen dan zeggen: ‘Ik ga terug naar mijn vaderland’”.

De workshops bieden het Diaspora Instituut een kans om samen met alle betrokken partijen bestaande knelpunten in kaart te brengen en oplossingen te vinden. Dit zal de Surinaamse diaspora wereldwijd ondersteunen en hen sterker verbinden met hun vaderland.