Amazon Conservation Team Guianas heeft onlangs een imkertraining verzorgd voor deelnemers in het dorp Kwamalasamutu in het zuiden van Suriname. Het doel van deze training is om de inheemse bevolking zelfredzaamheidsprogramma’s aan te bieden, zodat ze in staat zijn hun eigen onderneming te starten.
Minu Parahoe, Regional Director van Amazon Conservation Team Guianas, geeft in een reactie tegenover GFC Nieuws aan dat deze training een vervolg is op een initiatief dat teruggaat naar 2016, waarbij in 2017 de eerste concrete stappen zijn gezet.
“Deze training was destijds gebaseerd op het domesticeren van bijennesten in kastjes om vervolgens de honing te kunnen oogsten. De training is toen voornamelijk met mannen gestart en tegelijkertijd zijn er ook vrouwen bij aangesloten.
De recentste training is gebaseerd op het belang van voldoende vruchtbomen en bloeiers (bloemenplanten) en pollen (stuifmeelkorrels) om nectar en stuifmeel aan te leveren. De aanplant van kokos is hierin zeer cruciaal.”
Volgens Parahoe zijn de vrouwen die reeds betrokken zijn bij deze training, evenals de imkers, in staat om een eigen onderneming te starten. “Er is expertise aanwezig in het dorp, dus zij die willen starten krijgen de begeleiding om hun eigen bedrijf op te zetten.”
“Verder zijn we belast met de afzet van de producten, niet alleen honing maar ook propolis (natuurlijk antibioticum). Deze producten zijn verkrijgbaar in alle goed gesorteerde supermarkten onder de naam Amazon Wellness en bij Ali Drugstore onder de naam Melipona Drops.”
De directeur voegt toe dat er op basis van traditionele kennis 30 bijensoorten zijn geregistreerd, waarvan er 5 veelbelovende soorten in een pilot zijn geplaatst.
“Hiervan hebben we in totaal 466 boxen met angelloze bijen (die behoren tot de familie van de Melipona) in productie en 85 imkers. De boxen zijn verspreid over de volgende gebieden: Kwamalasamutu, Tepu, Palumeu, Sipaliwini en Alalapadu.”
Ze stelt dat na Kwamalasamutu, Tepu de meeste boxen heeft. “Kwamalasamutu kan worden gekarakteriseerd als de initiatiefnemer. Dit programma heeft een spin-off effect gehad in het zuiden van Suriname. Omdat de angel van die bijen niet goed ontwikkeld is, zijn ze in vergelijking met de Braziliaanse bijen niet gevaarlijk. Als de bijenkorf hoog in de bomen is, is voorzichtigheid geboden.”
Tot slot merkt Parahoe op dat de bijenteelt potentie heeft. “Elk dorp dat geïnteresseerd is, kan in wezen deelnemen aan dit programma. Nu wordt er geïmporteerd om de lokale markt te voorzien, terwijl door het aanschaffen van de Surinaamse honing en propolis de gemeenschap direct dan wel indirect een bijdrage levert aan het behoud van onze bossen.”
P. Peterson, vaste redacteur bij GFC Nieuws, heeft een scherp oog voor boeiende verhalen. Zijn diverse interesses variëren van gezondheid en lifestyle tot internationale kwesties, technologie en misdaad. Zijn bijdragen verrijken de inhoud van het platform met zijn unieke perspectief.
Voor contact: peterson@gfcnieuws.com