Bhikharie: “Sorry betekent geen ka!”

roy bhikharie

PVP-voorzitter Roy Bhikharie begint zijn betoog met een citaat van een bekende beleidsmaker in Suriname: “Er komt regentijd. U ziet dat ik geen enkel kanaal heb laten opgraven. Ik laat het zo, zodat we een les leren over wat het betekent om in schulden te gaan. Laten we het voelen, want dit volk voelt niet. Laat hen de consequenties ervaren wanneer we verkeerd beleid goedkeuren.”

Volgens Bhikharie is het onbegrijpelijk dat een dergelijke persoon, na rijp beraad, willens en wetens nalaat zijn verantwoordelijkheid te nemen en dit publiekelijk bekendmaakt met als doel de belanghebbenden te laten lijden, zonder dat hij daarvoor verantwoordelijk wordt gehouden.

“Zo iemand zou allang op staande voet opgedonderd worden. Hij heeft bewust de gezondheid van het volk in gevaar gebracht. Het feit dat hij nog steeds in dienst is, toont aan hoe waardeloos onze regeerders zijn. En sorry hiervoor zeggen, betekent geen ka! Net zomin als je dat na een moord zou doen.”

De verwaarlozing van het onderhoud tast volgens hem niet alleen de volksgezondheid aan, maar veroorzaakt ook veel economische schade. “Waarom het Openbaar Ministerie geen onderzoek op eigen gezag heeft ingesteld, is voor mij even onbegrijpelijk.

Dit geldt ook voor de Surfin-zaak, waarbij de bedoeling was of is om gelden buiten het gezichtsveld van de Centrale Bank van Suriname te ontvangen, en voor andere zaken die naar corruptie rieken, zoals HPSG of het uitlekken van vertrouwelijke informatie bij de aanbesteding van IDB-gelden. De informatie is zeker niet gratis uitgelekt.”

“Het OM is toch niet in dienst van de regering of De Nationale Assemblee? Want zo lijkt het wel. Nu gaat Alliance onder water, en trouwens, bij elke regenbui de hele stad. Verpleegkundigen en leerkrachten verlaten massaal en terecht het land, op zoek naar een betere toekomst. Bij overlijden baby’s wordt er niet opgetreden en stelt het OM ook geen onderzoek in.”

Bhikharie stelt dat er simpelweg wordt gezegd dat de oorzaak geldgebrek is, terwijl er tegelijkertijd tal van nutteloze reizen worden gemaakt en corruptie overal straffeloos wordt toegestaan.

“Het volk moet hiervoor blijven betalen, dus eigenlijk betalen voor de nalatigheid van de regering. Dit heet in technische termen bestuurlijke incompetentie en criminele nalatigheid. Misschien geeft het OM toestemming voor een rechtszaak hiertegen. I doubt that.”

Hij merkt op dat in de Verenigde Staten van Amerika nu een felle politieke strijd wordt gevoerd om de ‘rule of law’ te handhaven tegen de vele malen veroordeelde Trump, die de grondwet niet respecteert. In Suriname daarentegen lijkt het volgens hem juist alsof het vertrappen van de grondwet een eer is.

“Het kwade wordt beloond en het goede wordt afgestraft. Deze weg leidt naar de hel,” concludeert de PVP-voorzitter.