Bhikharie benadrukt noodzaak van progressieve verheffing voor maatschappelijke groei

IMG-20241018-WA0005

In een recente verklaring aan GFC Nieuws heeft Roy Bhikharie, voorzitter van de Progressief Verheffende Partij (PVP), zich uitgesproken over de kern van wat “Progressief Verheffend” betekent en hoe het verder reikt dan louter partijpolitiek.

Volgens Bhikharie houdt deze term in dat men zich steeds verder ontwikkelt op psychologisch en intellectueel vlak.

Deze geestelijke openheid is volgens hem essentieel voor persoonlijke groei en voor een positieve bijdrage aan de samenleving.

Bhikharie stelt dat het ontbreken van deze kwaliteit kan leiden tot een maatschappij die blijft hangen op een dorpsniveau, waar de besluitvorming in handen ligt van enkelen en waar kritiek niet wordt getolereerd.

Hoewel hij erkent dat de democratische processen in theorie goed zijn vastgelegd, ziet hij in de praktijk een bestuurscultuur die corruptie en zelfs crimineel gedrag bevordert.

De PVP-voorzitter vraagt zich af waarom er nog steeds geen toereikende wetgeving is om nepotisme aan te pakken, witwassen te voorkomen en de financieringsbronnen van politieke partijen te beperken.

Hij uit kritiek op het gebrek aan transparantie binnen overheidsinstellingen, zoals de Rekenkamer, die haar verslagen niet openbaar mag maken.

Daarnaast hekelt hij de politieke invloed op controle-instituten en het ontbreken van objectieve sollicitatieprocedures voor belangrijke posities binnen deze instituten.

“Deze tekortkomingen”, zo stelt Bhikharie, “vloeien voort uit een gebrek aan empathie en de juiste houding binnen het bestuur”.

“Het resultaat is een cultuur waarin klokkenluiders worden neergezet als klikspanen, en het systeem het kwade beloont terwijl het goede wordt bestraft.”

Bhikharie maakt zich vooral zorgen over de impact van deze politieke cultuur op jongeren. Hij vraagt zich af hoe jongeren in deze omstandigheden rolmodellen kunnen vinden die hen inspireren om succesvol te zijn.

“Als jongeren geen ruimte krijgen om hun creativiteit en kritisch vermogen te ontwikkelen, maar in plaats daarvan worden gestraft voor het leveren van kritiek, dan kweken we geen verantwoordelijke burgers, maar criminelen.”

Volgens Bhikharie sijpelt corruptie van de top door naar de rest van de samenleving, met verregaande gevolgen voor de rechten van burgers en de rechtsstaat.

Hij waarschuwt dat deze cultuur niet alleen de samenleving verarmt, maar ook een directe schending van mensenrechten inhoudt.

“Corruptie ondermijnt de rechtsstaat, de rechtsgang en het legitieme beleid van de overheid,” besluit Bhikharie.