BGA evalueert concept genderplannen met ministeries

Het Bureau Genderaangelegenheden (BGA) heeft twee concept genderplannen besproken met stakeholders van verschillende ministeries.

Het gaat om het Genderactieplan 2020-2021 en de Genderbeleidsvisie 2021- 2035.

“Deze documenten zijn onder begeleiding van consultant Annette Tjon Sie Fat samengesteld op het bureau Gender Aangelegenheden, vanuit het raamwerk van de verschillende verdragen die wij hebben getekend op het gebied van Gendergelijkheid”, zegt Melissa Deel van het BGA. Het bureau resideert onder het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza).

De plannen zijn aan de hand van prioriteitsgebieden samengesteld. Met de stakeholders is nagegaan of de plannen voldoen aan de korte-en langetermijndoelen die moeten leiden tot gendergelijkheid. “Het uiteindelijke doel is gendergelijkheid, maar zoals u weet is dat niet iets wat in twee of drie jaren bereikt kan worden”, aldus Deel.

Volgens consultant Tjon Sie Fat is het nieuw dat een genderbeleidsdocument voor lange periode is vastgesteld. De vorige plannen waren geldig voor vijf jaar. Dit plan is uitgeschreven voor 15 jaar.

De belangrijkste reden hiervoor is om meer tijd in te bouwen voor de evaluatie en eventuele aanpassing van de plannen. Het genderbeleidsplan loopt ook parallel met de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) die in 2030 moeten zijn bereikt moeten.

“Het tweede document is een soort overlappingsdocument, het huidige ontwikkelingsplan gaat door tot het jaar 2020 en als we het gender visiedocument pas in 2021 laten beginnen, ontstaat er een hiaat.”

De plannen in beide documenten zijn activiteiten die door verschillende ministeries worden uitgevoerd. Die worden ook tijdig geëvalueerd, verzekert de consultant.

De volgende stap is om stakeholders vanuit het maatschappelijk middenveld te betrekken bij de evaluatie van de conceptdocumenten. Het is belangrijk om te weten of de vastgestelde plannen uitvoerbaar zijn.

Delen:

Meer nieuws

Surinaamse Sportjournalisten naar Zuid-Amerikaanse Spelen

door Terence Oosterwolde Voorzitter Desney Romeo, ondervoorzitter Marciano Zalman, penningmeester Quaraisy Nagessersing, Earnie Eenig, Rasjied Soeltan, Ivan Summerville, Marinio Balsemhof en Terence Oosterwolde van de…

Delen:

Verdachte aangehouden bij road-block

Rechercheurs van de afdeling Narcotica Brigade, bijgestaan door andere collegae, hebben tijdens een al gehele veiligheidscontrole in het district Brokopondo een voertuigbestuurder tot stoppen gesommeerd….

Delen:

Overeenkomst opzetten waardeketen producenten

Het directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft een overeenkomst bereikt met het Suriname Agricultural Market Acces Project (SAMAP)…

Delen:

“Know your numbers”

Hoge bloeddruk is de belangrijkste risicofactor voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Delen:

Delen:

SPWE maakt doorstart

De Stichting Productieve Werkeenheden (SPWE) heeft een doorstart gemaakt met de launch van haar geplande kosteloze softskills trainingen voor dit jaar. Delen:

Delen:

Lijk man aangespoeld te Livorno

De politie van Livorno kreeg woensdagmiddag een melding binnen dat het lijk van een man, vermoedelijk van Hindoestaanse komaf, op een bepaalde locatie in de…

Delen:

Postverzender en verstrekkers ingesloten

Rechercheurs van de Narcoticabrigade hebben de 33-jarige Guirmo J., de 34-jarige Clarence K. en de 27-jarige Mitchel K. opgespoord en aangehouden. Delen:

Delen:

De leerling overtreft de meester

INGEZONDEN- Allereerst wil ik beginnen met de stelling van George Clemenceau, Franse politicus,  n.l. :  “Een verrader is een politicus die zijn partij verlaat om…

Delen:

Drugsvervoerder onderweg naar Frans-Guyana gepakt

Het Arrestatie Team heeft dinsdag in samenwerking met het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) de 27-jarige drugsverdachte Oerifride S. aangehouden met een hoeveelheid drugs en overgedragen…

Delen:

First lady bezoekt Gakaba en Langa Tabiki

Een delegatie bestaande uit onder andere First lady Ingrid Bouterse-Waldring, de minister van Volksgezondheid, Antoine Elias en de directeur van de Stichting Staatsziekenfonds (SZF), Rick…

Delen:

Regering sterk gefocust op export

Het ministerie van Handel Industrie en Toerisme (HI&T) is bezig de standaarden te ontwikkelen met het standaardenbureau om te voldoen aan internationale standaarden die nodig…

Delen:
Scroll Up