In Para, Suriname, uiten enkele inwoners hun bezorgdheid over de regelmatige tuinvuilverbranding die hun omgeving teistert.
De resulterende rook leidt tot aanzienlijke overlast, met klachten variërend van droge hoest tot niezen en een verstopte neus.
Deze directe gezondheidsproblemen benadrukken de dringende noodzaak om de praktijk van tuinvuilverbranding aan te pakken.
Een van de getroffen burgers ervaart de gevolgen van tuinvuilverbranding dagelijks. “Het is moeilijk om de rook te vermijden, vooral als je buiten bent,” zegt ze.
“Mijn kinderen en ik hebben last van hoestbuien en ik maak me zorgen over de langetermijneffecten op onze gezondheid.”
Naast de onmiddellijke gezondheidsproblemen wijzen experts in gesprek met GFC Nieuws ook op de milieu-impact van tuinvuilverbranding.
De vrijgekomen rook bevat schadelijke stoffen die bodem- en waterverontreiniging kunnen veroorzaken, met potentiële gevolgen voor ecosystemen en drinkwaterbronnen in de regio.
De getroffen burgers pleiten daarom niet alleen voor meer voorlichting en bewustwording, maar ook voor strengere handhaving van regelgeving.
Ze dringen aan op het opleggen van boetes aan overtreders om deze schadelijke praktijk te ontmoedigen en de gezondheid en het welzijn van de gemeenschap te beschermen.
Het is volgens hen noodzakelijk dat de autoriteiten reageren op deze klachten en daadwerkelijk stappen ondernemen om het probleem aan te pakken.
Foto ter illustratie.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com