GFC NIEUWSREDACTIE- Bewoners van Dijkveld en omgeving in het Zuid-Amerikaans land Suriname, verenigd in ‘Leefbaar Dijkveld’, zijn bezorgd over de bedrijfsactiviteiten die zullen worden ontplooid in het woongebied.
Met name de verwerking van afval van de offshore-industrie, waarbij er mogelijk sprake is van gevaarlijke- en niet gevaarlijke stoffen.
De bewoners hebben dit niet graag in hun woongebied. Daarover hebben zij een brief gericht aan de autoriteiten, waaronder parlementsvoorzitter Marinus Bee, de minister van Economische Zaken, Ondernemerschap & Technologische Innovatie Rishma Kuldipsingh en minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu, Marciano Dasai.
Zie hieronder de brief:
Geachte,
Sinds er in 2020 olie is gevonden voor de kust van Suriname maakt ons land zich klaar om ten volle te kunnen profiteren van de exploitatie van deze vondsten. Met de SEOGS summit heeft Suriname zich alvast op de kaart gezet van olieproducerende landen. Net als vele Surinamers juichen wij de vooruitgang van Suriname toe.
Bedrijven als Kuldipsingh, Vabi, Kersten en anderen staan in de startblokken om hun deel op te eisen van de bedrijvigheid die uit deze ontwikkeling voortvloeit.
Allen zijn voornemens om het afval afkomstig van de offshore olie-industrie te gaan verwerken en daartoe willen zij vuilverbrandingsinstallaties gaan plaatsen op hun bedrijfsterreinen aan de Suriname rivier, ter hoogte van Dijkveld. De eerste stappen zijn al gezet.
Echter, Dijkveld en omgeving is een gebied waar ongeveer 15.000 mensen wonen. Zij ervaren de komst van deze tak van industrie als een ernstige aantasting van het recht op een leefbare omgeving.
Nu al heeft men in dit gebied in toenemende mate te kampen met lucht en bodemverontreiniging, ernstige geluids- en stof overlast, veroorzaakt door bedrijven die zich in de loop van de jaren aldaar hebben gevestigd. Ook de intensiteit van het ‘zwaar’ verkeer op de S.W. Churchillweg vormt een ernstige bedreiging.
Op 9 mei 2023 heeft Ilaco tijdens de presentatie van de plannen van VABI gemeld dat het gaat om verbranding van gevaarlijke en niet gevaarlijke stoffen.
De bewoners van dit gebied zouden graag zien dat er een andere locatie voor deze activiteiten wordt gekozen!! Dit mede omdat:
– In de Milieuraamwet van 2020 wordt bepaald in artikel 3 lid 1 e, dat er moet worden toegezien op het naleven van relevante verdragen die door Suriname zijn geratificeerd. Met name het verdrag van Stockholm 2001 is in strijd de plannen van de genoemde bedrijven
– De Hinderwet in artikel 6 spreekt van:
*Weigering van een vergunning geschiedt bij met redenen omkleed besluit. Tot de weigering kunnen alleen leiden:
I. de voorschriften van een besluit, als bedoeld in artikel 3;
II. de bezwaren, ontleend aan vrees voor:
a. gevaar;
b. schade aan eigendommen, bedrijven of de gezondheid;
c. hinder van ernstige aard, waartoe behoort:
* Het ter bewoning ongeschikt of minder geschikt maken van woonhuizen of gedeelten van woonhuizen, het belemmeren van het gebruik van scholen of van lokalen en gebouwen, bestemd tot ziekenverpleging of tot uitoefening van de openbare erediensten, binnen een kring van twee honderd meter van het gebouw of lokaal van de inrichting gelegen, ieder overeenkomstig de bestemming, welke het gebouw of lokaal.
Leefbaar Dijkveld is een werkgroep van betrokken bewoners die zich inzet om genoemde situatie ten goede te keren. Graag zouden wij van u een uitnodiging ontvangen voor een gesprek om onze zorgen met u bespreken.
Wij kijken met belangstelling uit naar uw reactie.
Vriendelijke groet,
Namens Leefbaar Dijkveld,
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com