In het digitale tijdperk is internet geen luxe, maar een basisbehoefte. In Suriname, echter, blijven de tarieven voor vast internet disproportioneel hoog in vergelijking met de gemiddelde inkomens.
Met maandelijkse kosten van SRD 522,80 voor een basispakket van 5/1 Mbps, besteden burgers, wiens maandinkomen tussen de SRD 7000 en 11.000 ligt, ongeveer 7,5% tot 4,7% van hun inkomen aan slechts basisinternet.
Dit percentage ligt aanzienlijk hoger dan in veel andere landen, waardoor de digitale kloof in Suriname wordt vergroot.
De hoge kosten beperken niet alleen de toegang tot informatie en onderwijs, maar belemmeren ook kleine ondernemers en de algemene economische groei.
In een wereld waarin connectiviteit gelijk staat aan kansen, betekent beperkte toegang tot internet een gemiste kans voor ontwikkeling en innovatie.
Het is noodzakelijk dat internettoegang als een prioriteit wordt beschouwd, waarbij tarieven worden aangepast aan de financiële realiteit van de Surinaamse burgers.
Betaalbaar internet is de ruggengraat van hedendaagse educatie, gezondheidszorg, en zakendoen. Het bevordert gelijkheid, inclusiviteit en sociale mobiliteit. Vooral in deze tijden van een pandemie heeft de noodzaak van betrouwbaar en betaalbaar internet zich duidelijk gemanifesteerd.
Een strategische herziening van de internettarieven is geen kwestie van luxe, maar een investering in de toekomst van Suriname.
Het is tijd om de digitale kloof te dichten en elk individu de kans te geven om de vruchten van het digitale tijdperk te plukken.
J. Kerto
Dit artikel betreft een ingezonden opiniestuk. Voor de publicatie van ingezonden artikelen hanteren wij specifieke voorwaarden. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen via info@gfcnieuws.com.
Let op: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud