Berichten dat Moskou inspecteurs in Syrië tegenhoudt, fake nieuws

Moskou gaat hard in tegen de “gewetenloze desinformatiecampagne” die westerse media voeren “door te beweren dat Moskou en Damascus de inspecteurs van OPCW de toegang tot de site van een vermeende chemische aanval in Douma blokkeren”.

De Verenigde Staten lijkt zich alvast in te dekken voor het geval er geen bewijs van deze aanval zou blijken te zijn. 

Washington suggereerde maandag dat waarschijnlijk geen bewijs zal worden gevonden omdat de Russen of Syriërs mogelijk hiermee hebben geknoeid.

Westerse media meldden dat “Moskou en Damascus OPCW-inspecteurs ervan weerhouden de plek in Douma te bezoeken waar de chemische aanval zou hebben plaatsgevonden.”

“Het was Rusland dat het verzoek van de Syrische regering aan de directeur-generaal van het technisch secretariaat van de [Organisatie voor het verbod op chemische wapens] ondersteunde om deskundigen naar Douma te sturen,” zei de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova.

Valse berichten

“We zullen de auteurs van deze valse berichten niet tevreden stellen,” voegde Zakharova hieraan toe. Ze benadrukte dat het Rusland en Syrië zijn die de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de OPCW-experts dragen.

De coalitieaanval dwong de Syrische autoriteiten en het Russische leger ook om routeplannen te veranderen en opnieuw te onderhandelen met lokale groepen in Douma om de veilige toegang van de OPCW-onderzoekers tot de site van de vermeende chemische aanval zeker te stellen.

Moskou zei eerder dat de aanvallen gericht waren op het dwarsbomen van het onderzoek van de VN-waakhond. Washington en zijn bondgenoten lanceerden een massale raketaanval tegen Syrië op dezelfde dag dat het team van OPCW-experts zou arriveren in Syrië.

Meer nieuws

Straatrover ingesloten

De 28-jarige Denzil M. is in verzekering gesteld door de politie van het ressort Latour voor beroving. Hij zou een man op straat hebben beroofd…

Zwedens Pu:rste bier komt uit het riool

Milieuactivisten zijn laaiend enthousiast, de echte bierliefhebber mogelijk wat minder, maar een Zweedse brouwerij is apetrots op hun bier, gemaakt uit rioolwater. Grondig gefilterd rioolwater,…

Districtscommissarissen dienen begroting in

Alle districtscommissarissen hebben conform artikel 54 van de Wet op Regionale Organen, hun districtsbegroting over het dienstjaar 2019 aangeboden aan minister Edgar Dikan van Regionale…

Scroll Up