Er is niemand die de naam Zeus niet heeft gehoord. Al honderden eeuwen lang zijn veel mensen geïnteresseerd in de Griekse godheid: gewone mensen, wetenschappers, kunstenaars en musici. Als je meer interessante en nuttige feiten over Zeus wilt weten, vind je ze op onze website http://www.hanze2017.nl/. Het grootse en intieme ontwerp brengt u terug in de sfeer van het oude Griekenland en de tijd dat de goden over de aarde heersten.
De God Zeus: Geboorteverhaal
De beroemdste god van de oude Griekse mythologie was Zeus, de heer van donder en bliksem, heerser van de Olympus. Hij stond bekend om zijn macht en overzag de hele aarde, en was niet alleen onderworpen aan mensen, maar ook aan de andere goden.
Het verhaal van de geboorte van de god van Olympus
Zeus werd geboren uit de titaan Kronos en de titanin Rhea. Na een voorspelling dat hij voorbestemd was verslagen te worden door zijn eigen erfgenamen, slikte Cronus alle kinderen in die Rhea baarde. En de toekomstige heerser van Olympus zou hetzelfde lot ondergaan, maar zijn moeder besloot haar woeste echtgenoot te slim af te zijn. Op advies van haar ouders reisde Rhea naar het eiland Kreta, waar in een diepe grot de machtige Zeus werd geboren. In plaats van Cronus te baren, gaf Rhea hem een in stof gewikkelde kiezelsteen om in te slikken.
De God van de Bliksem bleef groeien en sterk worden. De nimfen Idea en Adrasteia voedden hem met geitenmelk en honing van wilde bijen. De ingang van de grot werd bewaakt door jonge Curetes, die hun zwaarden op hun schilden sloegen telkens als Zeus riep. Op deze manier kon Cronus niet achter het bestaan van zijn enige erfgenaam komen en hem opslokken.
Toen hij volwassen werd, besloot Zeus wraak te nemen op zijn vader. In de strijd met Cronus scheurde de donderaar zijn buik open en bevrijdde zijn kwijnende broers en zuster, maar hij kon de titaan niet alleen verslaan. Zeusa’s oudere broers en zus Poseidon, Hades en Hera kwamen hem te hulp. Samen verklaarden ze de oorlog aan Cronus en de andere titanen. Tien jaar lang duurde de strijd, en men gelooft dat de hele aarde schudde van de godenstrijd.
Uiteindelijk zegevierde Zeus, wierp zijn vader in Tartarus en deelde de macht met de andere goden. Zo heerste hij over de hemel en woonde als eerste van de goden op de hoge berg Olympus, waar de dikke wolken zijn koninkrijk aan het zicht onttrokken.
Plaatsen om Zeus te aanbidden
De meest vereerde god van de oude Griekse mythen, de donderaar, had vele prominente gebouwen aan zich gewijd. Sommige zijn tot op heden bewaard gebleven en andere zijn vernietigd, maar één ding is duidelijk: de verering van de bliksemgod had een verbazingwekkende omvang.
Tempel van Zeusa in Olympia
Dit is een van de eerste tempels gewijd aan de oude Griekse godheden. Het werd gebouwd in ongeveer 460 voor Christus. Hier stond ooit een standbeeld van Zeus, dat 15 meter hoog was en waarin goud en ivoor de belangrijkste materialen waren. Het beeld stelt de god van de bliksem voor, zittend op een enorme troon. Zo’n compositie wekte bewondering en ontzag bij de oude Grieken. Het beeld wordt nu beschouwd als een van de zeven wereldwonderen.
Pergamon altaar
Het kunstwerk herdenkt de tien jaar durende strijd van Zeus en de andere goden tegen de Titanen. Rondom het altaar staan reliëfs die precies die strijd uitbeelden, de Gigantomachie. Het altaar werd gebouwd rond 170 voor Christus en was in die tijd ongehoord, en zelfs vandaag de dag is de schaal van het bouwwerk indrukwekkend. Het altaar zelf was 9 meter hoog, en in het midden ervan stond een altaar van ongeveer 4 meter hoog.
De oude stad Labranda
De stad Labranda, ook bekend als het heiligdom van Zeus, lag aan de rand van de hoofdstad van de oude staat Carië. Volgens de mythen liep de god van Olympus zelf over deze “heilige weg” van de hoofdstad naar Labranda. Op de heuvel bij het heiligdom zie je nog steeds een reusachtige kei in tweeën gespleten. Legendes zeggen dat Zeus zelf, dwalend langs de wegen van Caria, deze steen splijt met zijn bijl.
Diktaean Grot
Volgens de Griekse mythologie is de vader van alle mensen en goden, Zeus, geboren en getogen in de grot van Kreta. De grot ligt op de noordelijke helling van de bergketen van Dikti, op een hoogte van bijna 1025 meter boven de zeespiegel. De verering van de Donder vindt al 2000 jaar regelmatig plaats, en in de grot zijn antieke altaren gevonden, samen met vele voorwerpen die als geschenk aan de godheid werden gegeven.
Attributen van de god van de bliksem
Bijna elke oude Griekse godheid had symbolen die met hem verbonden waren, het konden wapens of dieren zijn. Natuurlijk is Zeus geen uitzondering. Zijn belangrijkste eigenschappen worden traditioneel beschouwd als:
- Bliksemschichten.
Zeusa’s bliksemschichten waren echte werpwapens. Ze hadden een zigzagvorm of leken op vlammentongen.
- Krans
Op oude afbeeldingen van Zeus is vaak een krans van olijftakken te zien die zijn hoofd siert. Het is een symbool van overwinning en onsterfelijkheid.
- De tweesnijdende bijl (labris).
De twee messen symboliseerden de twee tegengestelde krachten van de god – schepping en vernietiging.
- Eagle
Volgens de mythen was het de adelaar die de snelle overwinning van de god van de bliksem aankondigde in de strijd tegen de titanen. Later werd Zeus zelf veranderd in een grote adelaar.
Voor nog meer interessante informatie over een van de grootste goden uit de geschiedenis van de mensheid kunt u terecht op onze site.
P. Peterson, vaste redacteur bij GFC Nieuws, heeft een scherp oog voor boeiende verhalen. Zijn diverse interesses variëren van gezondheid en lifestyle tot internationale kwesties, technologie en misdaad. Zijn bijdragen verrijken de inhoud van het platform met zijn unieke perspectief.
Voor contact: peterson@gfcnieuws.com