De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur hebben recentelijk een vruchtbare dialoog gevoerd over de toekomstige richting van het Lager Beroepsonderwijs (LBO) in Suriname.
Dit volgt op een briefwisseling waarin de VSB feedback gaf over de specialisaties die het bedrijfsleven als prioriteit ziet voor het LBO.
In haar brief van 7 juli 2024 aan de directeur van Beroepsonderwijs, Robby Holband, benadrukte VSB-voorzitter Rekha Bissumbhar het belang van een nauwe samenwerking tussen het bedrijfsleven en de overheid bij de ontwikkeling van beroepsonderwijs.
De VSB presenteerde een uitgebreide lijst van specialisaties die, volgens de organisatie, essentieel zijn voor de groei van verschillende sectoren in Suriname, waaronder Agrarische Productie, Toerisme, ICT, Zorg & Welzijn, Transport & Logistiek, en de opkomende Oil & Gas sector.
De VSB drong erop aan dat de overheid een integrale aanpak hanteert waarbij ook andere relevante ministeries, zoals Arbeid en Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), worden betrokken.
Verder benadrukte de organisatie het belang van een doorlopende ontwikkeling van aansluitende opleidingen op MBO- en HBO-niveau om de behoeften van het bedrijfsleven optimaal te ondersteunen.
In reactie op de brief van de VSB, liet het Ministerie van Onderwijs, vertegenwoordigd door Holband, op 26 juli weten de suggesties van de VSB zeer serieus te nemen.
Het ministerie bevestigde dat de input van het bedrijfsleven zal worden meegenomen in de verdere vernieuwing van de structuren en curricula binnen het beroepsonderwijs.
De integrale aanpak die de VSB voorstelt, wordt als essentieel beschouwd om een duurzame afstemming te realiseren tussen het onderwijsaanbod op verschillende niveaus en de verwachtingen vanuit het arbeidsveld.
Daarnaast deed het ministerie een beroep op de VSB om kandidaten aan te dragen die samen met het ministerie zullen werken aan de ontwikkeling van kwalificatie kaders, zoals eerder besproken tijdens een workshop met het SBB.
Met deze gezamenlijke inspanningen hopen beide partijen een sterker, praktijkgerichter beroepsonderwijs te realiseren dat beter aansluit op de huidige en toekomstige behoeften van het Surinaamse bedrijfsleven.
Dit sluit ook aan bij de inspanningen die nodig zijn om SDG 4.4 te halen (by 2030, substantially increase the number of youth and adults who have relevant skills, including technical and vocational skills, for employment, decent jobs and entrepreneurship).
M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com