Australische pocknokkers vinden in twee dagen 11 miljoen aan goud

Pocknokkers in West-Australië hebben tweemaal binnen vier dagen enorme brokken goud gevonden. De nuggets zijn samen ongeveer 11,3 miljoen dollars waard.

Geoloog Zaf Thanos spreekt van een “once-in-a-lifetime discovery”: “Als geoloog raak je opgewonden door een speldenknopje. Maar iets zien op deze schaal is gewoon fenomenaal.”

Mijnwerkers vonden de verbazingwekkende exemplaren in de eerste week van september bij de 45 jaar oude Beta Hunt-mijn, die in handen is van het Canadese bedrijf RNC Minerals. De mijn ligt bij het stadje Kambalda, 630 kilometer ten oosten van Perth.

De grootste goudklomp werd 500 meter onder de grond ontdekt en woog ongeveer 95 kg, meldt de RNC.

Henry Dole, die de gigantische goudklompen samen met twee collega’s vond, besloot niet te wachten op zware machines maar bracht de klomp zelf naar de oppervlakte met behulp van een normale trolley.

“Ik heb nog nooit in mijn leven zoiets gezien,” zegt Dole. “Er lagen overal brokken goud op de grond, echt uniek denk ik. Ik viel bijna omver toen ik ernaar keek. We waren urenlang goud aan het oprapen!”

RNC liet weten dat de goudklompen zeer waarschijnlijk geveild zullen worden aan verzamelaars.

Foto: RNC

Delen:

Meer nieuws

Ordening en structurering mijnbouwsector

Met de toelating tot de Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) heeft Suriname de verplichting een transparant beleid te voeren binnen de mijnbouwsector. Delen:

Delen:

Herstelwerkzaamheden verbindingswegen op schema

De herstelwerkzaamheden aan enkele functionele verbindingswegen in Paramaribo, Wanica en Para verlopen volgens het tijdschema van aannemer Kuldipsing Infra. “Wij zijn tot nu op schema”,…

Delen:

Politie schiet man neer

Een man werd vrijdagmorgen door de politie neergeschoten in de Hijsvlinderweg. Delen:

Delen:

Oekraïense komiek wint presidentsverkiezing

Redactie GFC Nieuws — De Oekraïense komiek Volodymyr Zelensky lijkt de presidentsverkiezingen in zijn land te winnen van de zittende leider, Petro Poroshenko. Exit polls…

Delen:

Nieuwe jeugdambassadeurs gekozen

Tijdens een buitengewone algemene ledenvergadering heeft het Nationaal Jeugdparlement (NJP) nieuwe jeugdambassadeurs voor de komende twee jaar gekozen. Delen:

Delen:

Tas buitgemaakt uit een auto

Een man deed op zaterdag 13 april aangifte van diefstal van een tas uit zijn auto bij de politie van het ressort Uitvlugt. Delen:

Delen:

Diverse aanhoudingen tijdens Operatie HOOP

De politie van regio Paramaribo heeft in de avond van zaterdag 13 april in verband met de Operatie Handhaving Openbare Orde Paramaribo (HOOP) veiligheidscontroles in…

Delen:

Volkstuinproject in ressort Geyersvlijt

Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) kreeg het verzoek van de EBG-gemeente om een volkstuinproject op het terrein van de basisschool aan de…

Delen:

Gezamenlijke verklaring regering en VMS

Op maandag 15 april heeft het vervolggesprek plaatsgevonden tussen het bestuur van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) en de regering. Delen:

Delen:
Scroll Up