Australische pocknokkers vinden in twee dagen 11 miljoen aan goud

Pocknokkers in West-Australië hebben tweemaal binnen vier dagen enorme brokken goud gevonden. De nuggets zijn samen ongeveer 11,3 miljoen dollars waard.

Geoloog Zaf Thanos spreekt van een “once-in-a-lifetime discovery”: “Als geoloog raak je opgewonden door een speldenknopje. Maar iets zien op deze schaal is gewoon fenomenaal.”

Mijnwerkers vonden de verbazingwekkende exemplaren in de eerste week van september bij de 45 jaar oude Beta Hunt-mijn, die in handen is van het Canadese bedrijf RNC Minerals. De mijn ligt bij het stadje Kambalda, 630 kilometer ten oosten van Perth.

De grootste goudklomp werd 500 meter onder de grond ontdekt en woog ongeveer 95 kg, meldt de RNC.

Henry Dole, die de gigantische goudklompen samen met twee collega’s vond, besloot niet te wachten op zware machines maar bracht de klomp zelf naar de oppervlakte met behulp van een normale trolley.

“Ik heb nog nooit in mijn leven zoiets gezien,” zegt Dole. “Er lagen overal brokken goud op de grond, echt uniek denk ik. Ik viel bijna omver toen ik ernaar keek. We waren urenlang goud aan het oprapen!”

RNC liet weten dat de goudklompen zeer waarschijnlijk geveild zullen worden aan verzamelaars.

Foto: RNC

Meer nieuws

Wegstrekking Jenny-Henar wordt hersteld

Binnen het kader van de verbetering van de Oost-West ontsluitingswegen zoals opgenomen in het ontwikkelingsplan 2017-2021 heeft het ministerie van Openbare Werken Transport & Communicatie…

Training ‘Trauma herkenning’

Traumatisering bij kwetsbare mensen (kinderen, jongeren, mensen met een verstandelijke beperking) komt helaas vaak voor. De gevolgen zijn vaak blijvend, ze zijn ernstig en ze…

Kind in autostoel vliegt uit auto

Een geschokte automobilist in de Amerikaanse stad Mankato (Minnesota) zag hoe een kindje in een autostoeltje uit een auto werd geslingerd.

Gebedsdag voor Coronie

Op zaterdag 12 januari is er een gebedsdag georganiseerd door de verschillende christelijke kerken in samenwerking met het commissariaat in de multifunctionele te Coronie.

Man opgesloten voor mishandeling collega

De 41-jarige Dilawar H. werd op woensdag 9 januari door de politie van het ressort Lelydorp opgespoord, aangehouden en in verzekering gesteld voor mishandeling van…

Voorlichting SEH werpt vruchten af

De Spoedeisende Hulp (SEH) die bestemd is voor de opvang van acute aandoeningen of verwondingen, heeft het afgelopen jaar minder aanmeldingen geregistreerd dan het vorig…

Scroll Up