Artsen en verpleegkundigen in Suriname uitgeperst en onderbetaald, beweert waarnemer

verpleegkundige ziekenhuis

In een interview met GFC Nieuws heeft Suriname analist Pinas ernstige zorgen geuit over de omstandigheden waaronder verpleegkundigen en artsen in Surinaamse ziekenhuizen werken.

Volgens hem worden verpleegkundigen extreem zwaar belast, waarbij in veel gevallen slechts twee verpleegkundigen de zorg voor tientallen zieke patiënten op zich moeten nemen.

“Dat is onaanvaardbaar. We bevinden ons in een crisis, en het blijkt dat de regering niet de nodige stappen onderneemt om deze situatie aan te pakken,” aldus de waarnemer.

De Suriname kenner benadrukt ook de ontoereikende financiële vergoeding die zowel verpleegkundigen als artsen ontvangen voor hun onmisbare werk.

“Deze medische professionals werken zich letterlijk kapot, redden levens, en dat allemaal voor een loon dat niet in verhouding staat met hun inspanningen en opofferingen.”

“Het is tijd dat zowel financiële als morele waardering voor hun werk aanzienlijk wordt verbeterd,” voegt hij eraan toe.

Hij bekritiseert scherp de huidige prioriteiten van de regering, die volgens hem geld uitgeeft aan “onnodige” infrastructuurprojecten terwijl de gezondheidszorg, die essentieel is voor het welzijn van de bevolking, wordt verwaarloosd.

Hij noemt specifiek het voorbeeld van dure bruggenprojecten in afgelegen gebieden, die honderden miljoenen Amerikaanse dollars kosten, terwijl de mensen die in de gezondheidssector werken, worden “achtergelaten in de kou”.

“De gezondheid van elke burger zou bovenaan elke politieke agenda moeten staan. Het is schandalig dat de regering wel middelen vindt voor grote infrastructuurprojecten maar de helden in onze ziekenhuizen negeert. Het wordt tijd dat de belangen van onze artsen en verpleegkundigen de hoogste prioriteit krijgen,” besluit de objectieve analist zijn betoog.

Dit interview legt een diepgeworteld probleem binnen de Surinaamse gezondheidszorg bloot en roept op tot dringende actie om de werkomstandigheden en beloningen voor zorgverleners te verbeteren.

Het is een wake-up call voor beleidsmakers om de prioriteiten te herzien en te investeren in de gezondheid en het welzijn van zowel de zorgverleners als de bevolking die zij dienen.

Foto ter illustratie.