Een vrouw heeft een klacht ingediend bij D-TV over de werkwijze van een internist in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP).
De dame is ontstemd over het feit dat ze de medicijnen en instructies voor haar zieke moeder via een baliemedewerker ontving, zonder de internist zelf te kunnen spreken over de gezondheidstoestand van de vrouw.
De internist had haar moeder echter al in een eerder stadium gezien en behandeld.
Volgens de klaagster is het nodig om rechtstreeks met de behandelende arts te kunnen spreken om een beter begrip te krijgen van de medische situatie en de voorgeschreven medicatie.
“Ik wil precies weten wat er aan de hand is en waarom bepaalde medicijnen worden voorgeschreven. Een baliemedewerker kan die vragen niet beantwoorden,” aldus de bezorgde dochter in gesprek met Jerrel Harderwijk.
GFC Nieuws heeft hierover gesproken met een arts die liever anoniem wil blijven. Hij legt uit dat het in sommige situaties gebruikelijk is dat artsen hun recepten en instructies via assistenten of baliemedewerkers aan patiënten laten overhandigen.
“Deze werkwijze helpt ons om de administratieve last te verminderen en meer tijd vrij te maken voor het behandelen van patiënten,” vertelt de medicus.
Hij wijst echter erop dat het van belang is dat patiënten de gelegenheid krijgen om hun vragen te stellen en dat er duidelijk gecommuniceerd wordt over de gezondheidstoestand en het behandelplan.
“In dit geval had de internist misschien duidelijker moeten communiceren dat de patiënt of haar familie vragen konden stellen tijdens het consult of een afspraak konden maken voor een opvolggesprek.”
Hij legt verder uit dat assistenten vaak goed getraind zijn om basisinformatie en instructies over medicatie te geven, maar dat complexe vragen altijd door de arts zelf beantwoord moeten worden.
“Het is belangrijk dat patiënten zich gehoord voelen en dat ze vertrouwen hebben in de zorg die ze ontvangen. Als dat vertrouwen ontbreekt, kan dat de effectiviteit van de behandeling negatief beïnvloeden,” voegt hij toe.
Hoewel het systeem van receptuitgifte via assistenten soms efficiënt is, geeft hij toe dat er altijd ruimte moet zijn voor direct contact tussen patiënt en arts wanneer dat nodig is.
“Communicatie is een sleutelcomponent van goede zorg. Als een patiënt of familie zich zorgen maakt, moet de arts beschikbaar zijn om die zorgen weg te nemen,” concludeert hij.
Patty maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com