Armoede stijgt ondanks economische claims van de regering

Armoede bedelaar

De Surinaamse econoom Winston Ramautarsing heeft zijn zorgen geuit over de economische situatie in het land, waarbij hij betwist dat de beweringen van de regering over een stabiele economie en dalende valutakoersen de realiteit weerspiegelen.

Ramautarsing betoogde in een interview dat de armoede in Suriname niet is afgenomen, ondanks optimistische geluiden vanuit de regering.

Een prijsstijging van 55 procent vorig jaar naar 40 procent dit jaar, zo stelt de econoom, betekent niet dat het beter gaat.

Het vertaalt zich eerder naar een last van 40 procent meer voor de samenleving bij de aanschaf van consumptiegoederen.

Volgens Ramautarsing zou een salarisverhoging van meer dan 40 procent nodig zijn om enige verbetering te realiseren.

Echter, hij betwijfelt waar deze verhogingen vandaan zullen komen, aangezien de economie naar zijn zeggen niet groeit.

Ramautarsing beklemtoont dat de enige extra inkomsten voortkomen uit goud en olie, niet vanwege toegenomen productie, maar als gevolg van gunstige internationale prijzen.

Zijn voornaamste bezorgdheid richt zich op het feit dat de werkelijke problemen in het land niet worden aangepakt. Volgens hem schuift de regering knelpunten voor zich uit en houdt ze zich bezig met het blussen van brandjes, wat hij niet beschouwt als adequaat bestuur.

Politiek gezien meent Ramautarsing dat de huidige vraagstukken niet meer effectief kunnen worden aangepakt, omdat ze in een eerder stadium hadden moeten worden aangepakt.

Hij observeert dat de politiek momenteel meer gericht lijkt op het behalen van verkiezingswinst in 2025 dan op het bieden van daadwerkelijke oplossingen voor de problemen. De econoom benadrukt dat het grootste onaangepakte probleem de overvolle, logge, en inefficiënte overheid is.

Ramautarsing pleit voor een nauwgezette inning van belastinggelden en stelt dat samen met een verhoogde productie, de financiële positie van Suriname kan verbeteren.

Hij is van mening dat de overheid zuiniger moet zijn met haar uitgaven en dat het parlement een cruciale rol kan spelen door de uitvoerende macht te wijzen op inefficiënties.

Volgens de econoom zal de situatie niet verbeteren zolang de regering blijft focussen op het blussen van brandjes in plaats van structurele verbeteringen aan te brengen. Hij ziet geen duidelijk onderscheid tussen de huidige regering en de vorige.

Ramautarsing uit zijn twijfels over wat Suriname te wachten staat voor 2024, gezien de neiging van politici om teleur te stellen. Ondanks het potentieel van Suriname, blijft het volgens hem onbenut.