Arbeidsmarkt in crisis: Hoe Suriname de uitdagingen in de olie- en gassector kan aanpakken

Suriname en Olie Gas industrie

Het Suriname Business Forum (SBF) organiseerde recentelijk een themabijeenkomst, gericht op de arbeidsmarkt-uitdagingen waarmee Suriname en de groeiende olie- en gassector worden geconfronteerd.

Het evenement werd bijgewoond door prominente vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en de minister van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken, Steven Mac Andrew, die ook de avond opende.

In zijn inleiding schetste minister Mac Andrew de urgentie van het arbeidsvraagstuk. Hij benoemde de zorgwekkende uitstroom van Surinaamse arbeidskrachten naar het buitenland en het structurele tekort aan arbeidskrachten in het land.

Deze problemen vormen een bedreiging voor de implementatie van grootschalige projecten, zoals de ontwikkeling van offshore blok 58, die cruciaal zijn voor de stabiele en duurzame groei van de Surinaamse economie.

Tegelijkertijd benadrukte de minister de kansen die de ontwikkeling van de olie- en gassector met zich meebrengt.

Het programma van de avond omvatte een paneldiscussie met experts uit verschillende sectoren. Naast de minister namen Steven Debipersad, voorzitter van het SBF, Rekha Bissumbhar, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), en Robby Berenstein, voorzitter van vakcentrale C-47, deel aan het panel.

Zij deelden inzichten over de economische en sociale gevolgen van de krapte op de arbeidsmarkt en bespraken mogelijke oplossingsrichtingen.

Royce Jie-Foeng-Sang, bestuurslid van het SBF en vertegenwoordiger van de Kamer van Koophandel en Fabrieken, sprak over de economische impact van het tekort aan arbeidskrachten.

Swami Girdhari, secretaris van VEAPS, bracht de ervaringen van ondernemers met buitenlandse arbeidskrachten naar voren.

Jiska Sanches, general manager van D.S. Belcon (Suriname) N.V., gaf een update over de ontwikkelingen binnen de olie- en gassector.

Robby Berenstein uitte namens werknemersorganisatie RAVAKSUR de zorgen over de gevolgen van arbeidsmarktkrapte voor de arbeidsomstandigheden en de sociale stabiliteit in het land.

Het publiek speelde een actieve rol tijdens de discussies en bracht waardevolle vragen en ideeën in. Er werd uitgebreid gesproken over de oorzaken van arbeidsinstroom, de gevolgen voor grootschalige projecten in de olie- en gassector en mogelijke oplossingen om de arbeidsmarkt te versterken.

De verbeteringen in arbeidsvoorwaarden en het creëren van opleidingsmogelijkheden werden genoemd als belangrijke aandachtspunten om Surinamers te motiveren in eigen land te blijven werken.

De bijeenkomst markeerde een belangrijke stap in de dialoog over de uitdagingen en kansen op de Surinaamse arbeidsmarkt.

Het evenement benadrukte het belang van samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.

De inzichten en ideeën die tijdens de avond werden gedeeld, vormen een basis voor vervolg initiatieven om de arbeidsmarktproblemen aan te pakken en de economische mogelijkheden in de olie- en gassector optimaal te benutten.