Anti-money laundering steeringcouncil buigt zich over CFATF-evaluatie rapport

geld dollar euro veiling koers valuta witwassen

GFC NIEUWSREDACTIE- In maart 2022 is het anti-witwas raamwerk van Suriname getoetst door Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) dat resulteerde in Surinames Mutual Evaluation Report (MER).

De anti money laundering (AML) steeringcouncil onder leiding van president Santokhi heeft op 28 februari de tekortkomingen die in het MER staan, besproken hoe deze aan te pakken.

Bij de meeting waren onder andere aanwezig vicepresident Ronnie Brunswijk, de ministers Kenneth Amoksi van Justitie en Politie (JusPol), Silvano Tjong-Ahin van ruimtelijke ordening en milieu (ROM), Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning en de anti money laundering project implementatie unit (AML-PIU).

De toetsing van de CFATF is gedaan aan de hand van de 40 aanbevelingen van de Financial Action Task Force (FATF). Het is de bedoeling dat deze worden aangepakt zodat Suriname kan gaan voor een betere rating bij de eerste vervolgrapportage aan de CFATF in november 2023.

In het MER zijn 6 aanbevelingen geïdentificeerd, ook wel the big six genoemd, die prioriteit genieten. “In de aanpak van de issues die uit het MER blijken, hebben wij besloten om voorrang te geven aan deze cruciale recommandaties”, zegt Ingeborg Geduld-Nijman, lid van de AML-PIU.

Daarnaast zijn er 300 actiepunten aangegeven die aandacht behoeven met daarbij een lijst van priority actions die volgens de CFATF als eerst aangepakt moeten worden. “De combinatie van the big six en de deze priority actions zijn vertaald in een high level lijst met prioriteiten die we moeten aanpakken vòòr onze eerste rapportage in november 2023”, aldus Geduld-Nijman.

De dringende actiepunten beschrijven een breedspectrum van activiteiten waaronder activiteiten op werkniveau.

Afgesproken is dat er een bijeenkomst gehouden zal worden met personen in de uitvoering om de actiepunten en de tijdlijn ernaartoe te bespreken.