Analist Stanley Zaalman heeft zijn bezorgdheid geuit over de recente uitspraak van de rechterlijke macht naar aanleiding van de landelijke staking van de Energiebedrijven Suriname (EBS).
Zaalman stelt dat deze uitspraak wederom aantoont waarom de kritiek op de rechterlijke macht met de dag toeneemt. “De rechterlijke macht heeft de laatste jaren haar karakteristieke eigenschappen verloren en bevindt zich in een kritieke fase,” aldus Zaalman.
Zaalman legt uit dat de kritiek in het algemeen neerkomt op het feit dat de rechtswetenschap binnen deze groep het recht van de werkelijkheid heeft losgemaakt en abstracte begrippen en formele redeneringen hoger stelt dan de levende werkelijkheid en de belangen van betrokkenen.
“De uitspraak in een spoed kortgeding waarbij de bond bij de EBS binnen twee uur het werk moest hervatten, is daar het bewijs van,” voegt hij toe.
Volgens Zaalman ontwikkelt zich steeds meer de gedachte dat het recht in wezen niets anders is dan een verlengstuk van de huidige regering.
“Als men de rechtswetenschap in het land strikt wetenschappelijk en logisch wil opbouwen, dan dient men deze eerst te zuiveren van alle niet-juridische elementen. Vanuit de politiek en uit de informele hoek wordt er regelmatig druk uitgeoefend op de rechterlijke macht,” verklaart hij.
Zaalman benadrukt dat het uitgangspunt van de Trias Politica behouden moet blijven. “Anders mist de rechterlijke macht de mogelijkheden van de menselijke rede om tot objectief geldige normatieve uitspraken te komen en maakt zij onvoldoende onderscheid tussen recht en moraal. De rechterlijke macht is de banierdraagster van de democratische rechtsstaat. Om dit gedachtegoed te kunnen behouden, roep ik de huidige regering op zich te houden aan de Trias Politica,” zegt Zaalman.
Tot slot roept Zaalman de komende regering op om hervormingen door te voeren in het justitiële apparaat. “Het justitiële apparaat moet gezuiverd worden van niet-laakbare invloeden.
Rechters hebben niet alleen de taak om leemten in de wet op te vullen, maar ook om het recht aan te passen aan de maatschappelijke ontwikkeling. Zaken zoals SURFIN, HPSG en PAN-AMERICAN dienen in de toekomst op een correcte wijze te worden afgehandeld,” besluit Zaalman.
Patty maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com