In Suriname lijkt het tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld te zijn om bij ieder kleinigheidje een advocaat erop af te sturen, een tendens die overgewaaid lijkt te zijn uit Amerika.
Vroeger losten Surinamers hun problemen met elkaar op, zonder ruzie en op een verstandige manier. Maar nu lijkt de voorkeur uit te gaan naar juridische confrontaties.
De voorkeur voor het inschakelen van juridische bijstand bij de minste of geringste aanleiding vormt een zorgwekkende ontwikkeling en duidt op een verharding van de Surinaamse maatschappij.
Niet alleen binnen het bedrijfsleven, maar ook in de politiek en zelfs in het alledaagse sociale verkeer wordt steeds vaker naar juridische middelen gegrepen zoals in de VS vaak het geval is.
In 2007 klaagde een rechter uit Washington D.C een stomerij aan omdat ze zijn broek kwijt waren geraakt, en hij wilde 67 miljoen dollar. De stomerij won de rechtszaak uiteindelijk, maar de hoge kosten van het proces dwongen hen om te sluiten.
Een recent voorbeeld dichter bij huis is een bekende influencer uit Paramaribo die na het publiceren van een restaurantrecensie, onder dreiging van juridische stappen gedwongen werd deze te verwijderen.
Een ander markant voorbeeld van deze veramerikanisering is de politieke arena, waarbij zelfs voor bepaalde uitspraken de hulp van een raadspersoon wordt ingeroepen.
Het lijkt alsof we vergeten zijn hoe we met elkaar moeten praten en elkaar moeten tolereren, iets wat Surinamers vroeger juist zo goed konden.
De Suriname- analist en vaste GFC Nieuws columnist R. Pinas staat bekend om zijn kritische benadering van maatschappelijke kwesties. Hij benadrukt regelmatig de zwakke punten in de Surinaamse samenleving en draagt actief verbeterpunten aan. Zijn columns stimuleren bewustwording en discussie over sociale en politieke onderwerpen in Suriname.
R. Pinas maakt deel uit van het exclusieve analistenpanel van GFC Nieuws.
Voor contact: pinas@gfcnieuws.com
Let op: Publicatie van opiniestukken of columns houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud