‘Amerikaanse sancties zijn onwettig, niet slim en nutteloos’ zegt VN-topper

Redactie GFC Nieuws — Er zijn maar weinig landen die niet gebukt gaan onder de Amerikaanse zweep van strafmaatregelen. Als militair ingrijpen niet handig is, zijn economische sancties de automatische tweede keus van de VS. Maar economische straffen treffen vooral de weerloze bevolking, zegt een hoge medewerker van de Verenigde Naties.

Iran, Liberia, Wit-Rusland, Venezuela: waar de VS zijn wil niet kan doordrijven, wordt de sanctiezweep tevoorschijn gehaald.

Minstens een kwart van de wereldbevolking heeft te maken met Amerikaanse sancties en kan hierdoor minder goed voorzien in het levensonderhoud.

Sancties onwettig

“Deze sancties zijn onwettig volgens het internationaal recht. Zij zijn niet het resultaat van een beslissing van de [VN] Veiligheidsraad” zegt Idriss Jazairy, speciale VN-rapporteur voor de negatieve invloed van dwangmaatregelen.

Jazairy noemt de Amerikaanse sancties tegen Iran “de meest beperkende in de wereld.” De luchtvaart-, bank-, energie-, scheepvaart- en militaire sectoren van de Islamitische Republiek worden hier allemaal door getroffen. Andere landen mogen geen zaken doen met Teheran.

Amerika trok zich terug uit de Iran-deal omdat Iran bezig zou zijn met het ontwikkelen van kernwapens. Maar de Amerikaanse inlichtingendiensten rapporteerden dat Iran geen kernwapens heeft en ook niet bezig die te maken.

Niet slim

Het gevolg is dat de burgers van Iran enorm lijden. “Ik vind dat niet eerlijk. Het is prima als je het niet eens bent met een politiek leiderschap en dat probeert op te lossen of daarover te onderhandelen. Maar om de bevolking hieronder te laten lijden, is niet eerlijk.”

De VN-rapporteur noemt het ook “niet slim” om een politiek systeem met sancties proberen te veranderen: “Je verstevigt alleen maar het systeem dat je probeert te veranderen!”

Hij noemt de strafmaatregelen tegen Cuba. Amerika verbood de export van praktisch alle producten uit dat land, om de regering van Fidel Castro ten val te brengen.

Nutteloze blokkade

Vier decennia later zijn de socialisten er nog steeds aan de macht. Het Cubaanse volk ging rond hun leiders staan en verzette zich tegen el bloqueo.

In Venezuela gebeurt iets vergelijkbaars. De economie van het land is zwaar getroffen door nieuwe Amerikaanse sancties die erop gericht zijn oppositieleider Juan Guaidó aan de macht te brengen.

Michelle Bachelet, Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, waarschuwde dat deze sancties “kunnen bijdragen aan het verergeren van de economische crisis” en “gevolgen zullen hebben voor de basisrechten en het welzijn van mensen”.

Delen:

Meer nieuws

Volkstuinproject in ressort Geyersvlijt

Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) kreeg het verzoek van de EBG-gemeente om een volkstuinproject op het terrein van de basisschool aan de…

Delen:

Gezamenlijke verklaring regering en VMS

Op maandag 15 april heeft het vervolggesprek plaatsgevonden tussen het bestuur van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) en de regering. Delen:

Delen:

Inschrijving Suripop XXI start in juli

De Stichting Bevordering Kunst en Kultuur in Suriname laat weten dat de inschrijving tot deelname aan het Suriname Popular Song Festival XXI dit jaar is…

Delen:

Else Sidoel medewerker van het jaar SVZ

Tijdens de jaarlijks terugkerende verkiezing onder ruim 700 medewerkers van het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ) is Else Sidoel vandaag verkozen tot beste medewerker van het…

Delen:

Verhoging kosten rijbewijs aangehouden

De voorgenomen verhoogde bedragen voor een nieuw rijbewijs, het verlengen daarvan en een duplicaat zijn tot nader order aangehouden, meldt de PR van het Korps…

Delen:

Nationaal kwaliteitsbeleid gelanceerd

Het Surinaams Standaarden Bureau (SSB) is namens het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) als overheid bezig met de ontwikkeling van een nationaal kwaliteitsbeleid…

Delen:

Minister Samsoedien met ontslag

Naar aanleiding van de recente perikelen rondom de minister van Ruimtelijke Ordening Grond en Bosbeheer (RGB), Roline Samsoedien, heeft de minister vandaag haar portefeuille ter…

Delen:

Mogelijk aanhouding zoon minister Samsoedien

De zoon van minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeleid (RGB) zal mogelijk worden aangehouden op basis van verdenking van het plegen van…

Delen:

“Peiling NIKOS onbetrouwbaar”

De VHP heeft met de recente NIKOS-peiling een gebrekkige poging gedaan om Martin Schalkwijk uit de kast te halen, luidt de kritiek vanuit de NDP….

Delen:

BOG, PAHO en KPS partners antirookcampagne

Het Bureau Openbare Gezondheidsdienst (BOG) en de Pan American Health Organization (PAHO) zullen vandaag de bewustwordingscampagne ‘Smoko?!….. Nee Mang’ lanceren. Delen:

Delen:

Meer aandacht voor forensisch werkveld

Met de viering van de Forensische dag heeft het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) getracht meer aandacht te creëren voor het Forensisch werkveld. Delen:

Delen:

OWT&C laat afwijkende bouwsels slopen

Het is gebleken dat er waarschijnlijk door onwetendheid van burgers, maar soms ook doelbewust- in afwijking van de verleende bouwvergunning wordt gebouwd op diverse locaties….

Delen:

Dc Collectief bespreekt grond- en bosbeleid

De districtscommissarissen (dc) hebben tijdens het jongste Dc Collectief diepgaand van gedachten gewisseld met de ministers Edgar Dikan (Regionale Ontwikkeling) en Roline Samsoedin (Ruimtelijke Ordening…

Delen:

Minister Tsang ontvangt nieuw bestuur VES

Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) had de afgelopen week een kennismakingsgesprek met het nieuw bestuur van de Vereniging van Economisten in…

Delen:
Scroll Up