Amerikaans onderzoek wijst uit: honderdduizenden onschuldige doden vanwege ‘Strijd tegen Terreur’

De zogeheten Oorlog tegen Terreur heeft de levens van honderdduizenden burgers in alleen al Irak, Afghanistan en Pakistan gekost. Dat concludeert het Watson Institute for International and Public Affairs van de Amerikaanse Brown University. 

Bij de aanvallen die werden uitgevoerd tijdens wat de VS noemt de ‘oorlog tegen het terrorisme’ in de nasleep van de aanslag van 11 september 2001 kwamen tussen 480.000 en 507.000 mensen om, onder wie burgers, lokale militairen, ordehandhavers en militanten, evenals troepen van de VS en geallieerden.

De meeste niet-militaire doden, tussen 182.272 en 204.575 burgers die omkwamen als direct gevolg van Amerikaanse militaire acties tijdens de invasie van 2003, vielen in Irak.

In Afghanistan en Pakistan werden respectievelijk 38.480 en 23.372 burgers gedood. Aan Amerikaanse zijde vielen 7000 militairen.

Het rapport beschrijft echter slechts een fractie van het echte dodental als gevolg van Amerikaanse acties, omdat het de mensen niet meetelt die overleden vanwege de indirecte gevolgen van de oorlog zoals ziekten, verwoeste infrastructuur of gebrek aan toegang tot voedsel, water of medicijnen.

Het houdt ook geen rekening met het aantal mensen dat gedood is tijdens het Syrische conflict en vermeldt niet de operatie van 2011 in Libië, omdat die technisch gezien niet meetelt als onderdeel van de Amerikaanse ‘oorlog tegen het terrorisme’.

Meer nieuws

STEAMIT fair op Powaka

STEAM-IT, een projectteam van de Suriname America Alumni Associatie, SAAA, zal op vrijdag 22 februari een mini-fair houden op de Sint Wilhelmus School te Powaka…

AZP heeft nu een Ontslagruimte

Vaker is het gebleken dat opgenomen patiënten die door de specialist zijn ontslagen, vele uren later door hun begeleiders worden opgehaald.

Aanpak weg naar Langa-Uku

De weg naar het dorp Langa-Uku zal donderdag worden aangepakt door het ministerie van OWT&C in samenwerking met het districtscommissariaat Marowijne – Zuidwest.

Vuurwapengevaarlijke verdachte aangehouden

De vuurwapengevaarlijke Machecho V. is op zaterdag 16 februari door het Arrestatie Team aangehouden en overgedragen aan de collega’s van de afdeling Kapitale Delicten.

Vereniging benadrukt koersstabiliteit

De vereniging van cambiohouders wenst naar aanleiding van de thans ontstane situatie op het koersenfront te benadrukken dat onze totale economie en iedere burger gebaat…

45 rijbewijzen ingevorderd door MSD

De Motor Surveillancedienst (MSD) heeft in de periode zondag 3 februari tot en met zaterdag 9 februari 370 verkeersdeelnemers bekeurd, waarbij 45 rijbewijzen van hardrijders…

First lady doneert weer

“Het geeft ons meer motivatie om harder te werken voor hetgeen wij gaan doen in Amerika”, zegt Donovan Dongo na een donatie van first lady…

Scroll Up