Amerika, Israël en Unesco: einde van een slecht huwelijk

“Wanneer een overeenkomst ondertekend door de grootste supermacht niet meer waard is dan het papier waarop het geschreven is, zitten we echt met een veel groter probleem.”

Dat verzuchtte Gideon Levy, journalist van de Israëlische krant Haaretz, naar aanleiding van de Amerikaanse exit uit de Unesco. Amerika kondigde donderdag, kort daarna gevolgd door Israël, aan dat hij uit de VN-organisatie stapt.

Washington vindt de houding van de Unesco te anti-Israël. De scheiding gaat in op de laatste dag van dit jaar, liet Buitenlandse Zaken van de VS weten.

  

Irina Bokova zei in een verklaring dat het “betreurenswaardig” is dat de VS zich juist nu terugtrekt uit het VN-agentschap, op een moment dat “de strijd tegen gewelddadig extremisme oproept tot hernieuwde investeringen in onderwijs, in dialoog tussen culturen om haat te voorkomen”.

De VS stopte zijn financiële bijdrage aan de Unesco in 2011, toen de Palestijnse Autoriteit als lid werd toegelaten. Amerika behield wel een missie in het Parijse hoofdkwartier van de organisatie.

Meer nieuws

Gewapende rover na ruim een jaar gepakt

De recherche van regio Oost heeft de 50-jarige verdachte Manuel R. aangehouden voor zijn betrokkenheid bij een gewapende roofoverval in het gebied van de Goninikreek…

JCI introduceert ‘Celebrating-Mandela-Day’

Donderdag heeft de kick-off plaatsgevonden van de #Celebrating-Mandela-Day als onderdeel van het Peace Is Possible-campagne van JCI Suriname. Vijf jaar na zijn overlijden is Nelson…

63 illegalen in juni gedeporteerd

De afdeling Vreemdelingen Dienst van het Korps Politie Suriname heeft in de maand juni 2018 drieënzestig vreemdelingen het land uitgezet. Deze illegalen zijn van verschillende…

Scroll Up