Ambities van geestelijke leiders in de politiek brengen risico’s voor Suriname

Kerk geestelijke

In een schrijven aan GFC Nieuws uit columnist Kenneth Niekoop zijn zorgen over de toenemende trend van geestelijke leiders die politieke macht ambiëren, met als ultiem doel het presidentschap van Suriname.

Hoewel religie een grote rol speelt in de Surinaamse cultuur, waarschuwt Niekoop voor de risico’s van een vermenging tussen geloof en politiek.

Volgens hem kan het betreden van de politieke arena door religieuze leiders leiden tot een ideologisch bestuur dat niet de belangen van alle burgers vertegenwoordigt.

Geestelijke leiders zijn primair verantwoording verschuldigd aan hun geloofsgemeenschap, wat volgens Niekoop kan resulteren in een gebrek aan inclusiviteit en de marginalisatie van mensen met een ander geloof of zonder religieuze overtuiging.

Daarnaast ziet de waarnemer een gevaar in het mogelijke misbruik van macht. Religieuze invloed kan worden ingezet om politieke steun te verkrijgen en tegenstanders te onderdrukken, wat een bedreiging vormt voor de democratie en de stabiliteit van ons land.

De scheiding tussen kerk en staat, een essentiële pijler van democratisch bestuur, kan hierdoor ernstig worden ondermijnd.

Niekoop roept Suriname op om waakzaam te zijn en te zorgen dat politieke macht in handen blijft van leiders die de diversiteit van het land respecteren en beschermen.

Alleen door een balans te bewaren tussen religie en politiek kan de samenleving gezond en inclusief blijven.

Foto ter illustratie.