Al 28 geregistreerde gevallen van dengue in 2019. 1 dode gerapporteerd

In Suriname zijn 28 gevallen van dengue gerapporteerd in de eerste negen weken van het jaar 2019, en dat is namelijk tot en met 28 februari.

In epi-week 1 t/m 4 (22 januari) was het 1 geval. In de vijfde epi-week van 29 januari t/m 4 februari waren er 11 meldingen. In epi-week 6 en 7 dat gaat t/m 18 februari waren er 7 meldingen. In epi-week 8 dat loopt tot 25 februari rapporteert 8 meldingen. In de laatste week namelijk epi-week 9 is er tot 28 februari 1 melding.

Het gaat hierbij om de suspecte gevallen waarvan 3 gevallen positief zijn. Vooralsnog is er tot heden is er maar 1 geregistreerd sterfgeval van dengue gerapporteerd via dit landelijk systeem.

Naar aanleiding hiervan is de situatie in Suriname vanaf het begin bijgehouden en gemonitord door het surveillance systeem op het BOG (Bureau voor Openbare gezondheidszorg).

Ook worden er maatregelen getroffen tot het voorkomen van, vermenigvuldiging en verspreiding van muskieten te verhogen om zodoende ziekten te voorkomen. Op de afdelingen Epidemiologie worden alle gevallen geregistreerd, en wordt er daarna door de afdeling epidemiologie gerapporteerd aan de afdeling milieu-inspectie. Die de bespuitingen doet op locaties.

Maandelijks wordt het hele jaar door, inspectie uitgevoerd op hoog risico locaties zoals bejaardentehuizen en ziekenhuizen. Daarnaast wordt de muskieten populatie maandelijks gemonitord in geselecteerde gebieden.

Bespuitingen worden volgens protocol na inspectie uitgevoerd op de woonadressen van gemelde bevestigde en suspect dengue patiënten in een straal van 100 meter rondom.

Inmiddels zijn deze bespuitingen waar de suspecte gevallen zich bevinden al gedaan in de wijken, Flora Abra Broki, Helena Christina, Tamaredjo, Clevia en Hanna’s Lust ter voorkoming van verdere verspreiding van het virus.

Persoonlijke preventiemaatregelen

Patiënten die zijn geïnfecteerd met het dengue-virus zijn het reservoir van infecties voor andere mensen, zowel thuis als in de gemeenschap. Daarom zijn volksgezondheidsmaatregelen om de blootstelling van patiënten aan muskieten te minimaliseren om de verspreiding van het virus/ de ziekte te voorkomen.

Daarvoor worden de volgende acties worden aanbevolen om patiënt-vector contact te minimaliseren:

De patiënt moet rusten onder muskietennetten, geïmpregneerd of niet, met insecticide.

De patiënt, evenals andere inwonende moeten lange mouwen dragen om extremiteiten te bedekken, terwijl de patiënt thuis is.

Aanbrengen van insecten werende middelen die DEET, IR3535 of Icaridine bevatten op blootgestelde huid of kleding; het gebruik ervan moet in strikte overeenstemming zijn met de instructies op het productetiket.

Gebruik gaas muskietennetten op deuren en ramen.

Deze persoonlijke preventiemaatregelen zijn ook effectief in het voorkomen van de overdracht van het virus aan gezonde mensen.

De symptomen van Dengue kunnen zijn:

Plotselinge hoge koorts
Zware hoofdpijn, vooral in het voorhoofd,
Pijn achter de ogen, vooral als de ogen bewegen
Pijn in spieren en gewrichten
Uitslag op borst en ledematen
Misselijkheid en braken.

Indien u last heeft van deze klachten en het vermoeden bestaat dat men geïnfecteerd is met het dengue virus, wordt geadviseerd contact op te nemen met de huisarts en verdere instructies stipt op te volgen.

Dengue is te voorkomen

Volgens het ministerie van Volksgezondheid moeten wij als burgers er altijd voor zorgen dat de muskiet niet de kans krijgt om vrij te kunnen broeden, “het schoonhouden van uw omgeving met name het afdekken of opruimen van voorwerpen (zoals autobanden, petflessen) waarin water zich kan ophopen, en waarin muskieten eitjes kunnen leggen is uw eigen verantwoordelijkheid”.

Vandaar dat wij u adviseren om ook mee te helpen bij het bestrijden van muskieten broedplaatsen door rommel op te ruimen en schoon te maken, waarschuwt het ministerie van Volksgezondheid. Voor de muskiet die dengue overdraagt is schoon stilstaand water een potentiële broedplaats.

Delen:

Meer nieuws

Surinaamse Sportjournalisten naar Zuid-Amerikaanse Spelen

door Terence Oosterwolde Voorzitter Desney Romeo, ondervoorzitter Marciano Zalman, penningmeester Quaraisy Nagessersing, Earnie Eenig, Rasjied Soeltan, Ivan Summerville, Marinio Balsemhof en Terence Oosterwolde van de…

Delen:

Verdachte aangehouden bij road-block

Rechercheurs van de afdeling Narcotica Brigade, bijgestaan door andere collegae, hebben tijdens een al gehele veiligheidscontrole in het district Brokopondo een voertuigbestuurder tot stoppen gesommeerd….

Delen:

Overeenkomst opzetten waardeketen producenten

Het directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft een overeenkomst bereikt met het Suriname Agricultural Market Acces Project (SAMAP)…

Delen:

“Know your numbers”

Hoge bloeddruk is de belangrijkste risicofactor voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Delen:

Delen:

SPWE maakt doorstart

De Stichting Productieve Werkeenheden (SPWE) heeft een doorstart gemaakt met de launch van haar geplande kosteloze softskills trainingen voor dit jaar. Delen:

Delen:

Lijk man aangespoeld te Livorno

De politie van Livorno kreeg woensdagmiddag een melding binnen dat het lijk van een man, vermoedelijk van Hindoestaanse komaf, op een bepaalde locatie in de…

Delen:

Postverzender en verstrekkers ingesloten

Rechercheurs van de Narcoticabrigade hebben de 33-jarige Guirmo J., de 34-jarige Clarence K. en de 27-jarige Mitchel K. opgespoord en aangehouden. Delen:

Delen:

De leerling overtreft de meester

INGEZONDEN- Allereerst wil ik beginnen met de stelling van George Clemenceau, Franse politicus,  n.l. :  “Een verrader is een politicus die zijn partij verlaat om…

Delen:

Drugsvervoerder onderweg naar Frans-Guyana gepakt

Het Arrestatie Team heeft dinsdag in samenwerking met het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) de 27-jarige drugsverdachte Oerifride S. aangehouden met een hoeveelheid drugs en overgedragen…

Delen:

First lady bezoekt Gakaba en Langa Tabiki

Een delegatie bestaande uit onder andere First lady Ingrid Bouterse-Waldring, de minister van Volksgezondheid, Antoine Elias en de directeur van de Stichting Staatsziekenfonds (SZF), Rick…

Delen:

Regering sterk gefocust op export

Het ministerie van Handel Industrie en Toerisme (HI&T) is bezig de standaarden te ontwikkelen met het standaardenbureau om te voldoen aan internationale standaarden die nodig…

Delen:
Scroll Up