Al 28 geregistreerde gevallen van dengue in 2019. 1 dode gerapporteerd

In Suriname zijn 28 gevallen van dengue gerapporteerd in de eerste negen weken van het jaar 2019, en dat is namelijk tot en met 28 februari.

In epi-week 1 t/m 4 (22 januari) was het 1 geval. In de vijfde epi-week van 29 januari t/m 4 februari waren er 11 meldingen. In epi-week 6 en 7 dat gaat t/m 18 februari waren er 7 meldingen. In epi-week 8 dat loopt tot 25 februari rapporteert 8 meldingen. In de laatste week namelijk epi-week 9 is er tot 28 februari 1 melding.

Het gaat hierbij om de suspecte gevallen waarvan 3 gevallen positief zijn. Vooralsnog is er tot heden is er maar 1 geregistreerd sterfgeval van dengue gerapporteerd via dit landelijk systeem.

Naar aanleiding hiervan is de situatie in Suriname vanaf het begin bijgehouden en gemonitord door het surveillance systeem op het BOG (Bureau voor Openbare gezondheidszorg).

Ook worden er maatregelen getroffen tot het voorkomen van, vermenigvuldiging en verspreiding van muskieten te verhogen om zodoende ziekten te voorkomen. Op de afdelingen Epidemiologie worden alle gevallen geregistreerd, en wordt er daarna door de afdeling epidemiologie gerapporteerd aan de afdeling milieu-inspectie. Die de bespuitingen doet op locaties.

Maandelijks wordt het hele jaar door, inspectie uitgevoerd op hoog risico locaties zoals bejaardentehuizen en ziekenhuizen. Daarnaast wordt de muskieten populatie maandelijks gemonitord in geselecteerde gebieden.

Bespuitingen worden volgens protocol na inspectie uitgevoerd op de woonadressen van gemelde bevestigde en suspect dengue patiënten in een straal van 100 meter rondom.

Inmiddels zijn deze bespuitingen waar de suspecte gevallen zich bevinden al gedaan in de wijken, Flora Abra Broki, Helena Christina, Tamaredjo, Clevia en Hanna’s Lust ter voorkoming van verdere verspreiding van het virus.

Persoonlijke preventiemaatregelen

Patiënten die zijn geïnfecteerd met het dengue-virus zijn het reservoir van infecties voor andere mensen, zowel thuis als in de gemeenschap. Daarom zijn volksgezondheidsmaatregelen om de blootstelling van patiënten aan muskieten te minimaliseren om de verspreiding van het virus/ de ziekte te voorkomen.

Daarvoor worden de volgende acties worden aanbevolen om patiënt-vector contact te minimaliseren:

De patiënt moet rusten onder muskietennetten, geïmpregneerd of niet, met insecticide.

De patiënt, evenals andere inwonende moeten lange mouwen dragen om extremiteiten te bedekken, terwijl de patiënt thuis is.

Aanbrengen van insecten werende middelen die DEET, IR3535 of Icaridine bevatten op blootgestelde huid of kleding; het gebruik ervan moet in strikte overeenstemming zijn met de instructies op het productetiket.

Gebruik gaas muskietennetten op deuren en ramen.

Deze persoonlijke preventiemaatregelen zijn ook effectief in het voorkomen van de overdracht van het virus aan gezonde mensen.

De symptomen van Dengue kunnen zijn:

Plotselinge hoge koorts
Zware hoofdpijn, vooral in het voorhoofd,
Pijn achter de ogen, vooral als de ogen bewegen
Pijn in spieren en gewrichten
Uitslag op borst en ledematen
Misselijkheid en braken.

Indien u last heeft van deze klachten en het vermoeden bestaat dat men geïnfecteerd is met het dengue virus, wordt geadviseerd contact op te nemen met de huisarts en verdere instructies stipt op te volgen.

Dengue is te voorkomen

Volgens het ministerie van Volksgezondheid moeten wij als burgers er altijd voor zorgen dat de muskiet niet de kans krijgt om vrij te kunnen broeden, “het schoonhouden van uw omgeving met name het afdekken of opruimen van voorwerpen (zoals autobanden, petflessen) waarin water zich kan ophopen, en waarin muskieten eitjes kunnen leggen is uw eigen verantwoordelijkheid”.

Vandaar dat wij u adviseren om ook mee te helpen bij het bestrijden van muskieten broedplaatsen door rommel op te ruimen en schoon te maken, waarschuwt het ministerie van Volksgezondheid. Voor de muskiet die dengue overdraagt is schoon stilstaand water een potentiële broedplaats.

Delen:

Meer nieuws

OWT&C, RO en Defensie pakken wegen Marowijne aan

De ministeries van Openbare Werken Transport en Communicatie (OWT&C), Regionale Ontwikkeling (RO) en Defensie voeren verschillende rehabilitatiewerkzaamheden uit in Marowijne. Delen:

Delen:

Man verkoopt nep goud aan klant

De 33-jarige Gregory W. is door de politie van het ressort Centrum ingesloten voor oplichting van een vrouw. Delen:

Delen:

Meer ondersteuning voor landbouwers opkomst

Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij heeft afgelopen week onder leiding van de Chief Technical Advisor/project manager, Erick Zeballos van het project SAMAP en…

Delen:

Man bedreigt buren met de dood

De 27-jarige Orfeo D. is door de politie van Latour aangehouden en opgesloten voor het bedreigen van zijn buren met de dood. Delen:

Delen:

Platform importeurs voor overleg bij HI&T

Gelet op de ontwikkelingen, die een druk uitoefenen op het prijsniveau, heeft het platform van importeurs van levensmiddelen een gesprek gevoerd met minister Stephen Tsang…

Delen:

VHP: terroristische aanslag onaanvaardbaar

Heel vroeg in de ochtend van 15 maart zijn wij opgeschrikt door een terroristische aanslag op twee moskeeën in Nieuw Zeeland, waarbij tenminste 49 moskeegangers…

Delen:

VHP helpt familie Dors

Op 1 maart heeft het noodlot toegeslagen bij de familie Dors te Ingikondre in het district Coronie. Hun woning werd helemaal door brand verwoest. Delen:

Delen:

Launch e-ID Kaart en ingebruikname Printhouse

Onder grote publieke belangstelling vond vrijdagmorgen op het Centraal Bureau voor Burgerzaken aan de Kwattaweg de launch plaats van de Biometrische Identiteitskaart, e- ID kaart….

Delen:

Soft launch online marktplaats SUmarket

Met het lanceren van de online e-commerce platform voor Suriname, SUmarket, is er een digitale marktplaats ontstaan waar klanten ondernemingen makkelijk kunnen vinden of producten…

Delen:

Padieboeren Nickerie dienen petitie in

Padieboeren van Nickerie hebben vanmorgen een petitie bestemd voor president Desi Bouterse ingediend bij districtscommissaris Nisha Kurban. Delen:

Delen:

Klaarheid gebracht in twee berovingszaken

De afdeling Kapitale Delicten (KD) heeft twee berovingszaken in onderzoek waarbij drie mannen op respectievelijk 16 februari en op dinsdag 5 maart twee winkeliers in…

Delen:

Dini Blokland verruilt NDP voor de VHP

Dini Blokland, meer bekend als ‘ma Dini, een diehard NDP’er, verlaat de NDP voor de VHP, het Oranje huis dat liefde, warmte, vertrouwen en hoop…

Delen:

Iran waarschuwt vijanden met grote drone-oefening

Redactie GFC Nieuws — De Iraanse Revolutionaire Garde hield donderdag een grote oefening met onder meer bewapende drones, dichtbij de strategische Straat van Hormuz. Het nieuwsagentschap…

Delen:

Minister Noersalim kondigt launch e-ID aan

Minister Mike Noersalim meldt met groot genoegen, dat na een gedegen voorbereiding van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa), het zover is dat de launch…

Delen:
Scroll Up