OPINIE – De recente ontwikkelingen rond de bouw van de nieuwe vergaderzaal van De Nationale Assemblee in Suriname roepen vragen op over de transparantie en verantwoordelijkheid van de betrokken instanties.
Na het startsein op 12 oktober, waarbij voorbijgangers de bouwwerkzaamheden vanaf de straat konden volgen, is nu plotseling het zicht ontnomen door het gebruik van bouwfolie om het bouwterrein te omrasteren.
Het lijkt er sterk op dat dit besluit voornamelijk is genomen om nieuwsgierige ogen buiten te houden. De vraag die rijst is waarom twee weken gewacht is voordat deze maatregel werd genomen, en waarom de bouwwerkzaamheden niet vanaf het begin meer openlijk werden uitgevoerd.
In de afgelopen periode is er veel ophef geweest over de bouw van de vergaderruimte, die naar verluidt niet zou voldoen aan de regelgeving van Unesco’s bouwcommissie, met betrekking tot de historische binnenstad van Paramaribo.
Bovendien werd het bouwproject gegund aan de hoogste inschrijver, Bouwvast Jankie, die al verantwoordelijk zou zijn voor wanprestatie bij het hoofdbureau van Politie, dat momenteel wordt gesloopt.
Deze controversiële kwesties hebben geleid tot het aftreden van belangrijke figuren, waaronder de sitemanager van Unesco in Suriname en de secretaris-generaal van de Nationale Unesco Commissie Suriname.
Ondanks beweringen van Onderwijsminister Henry Ori dat de bouwwerkzaamheden zouden worden stopgezet, verschenen er beelden op sociale media waaruit bleek dat er normaal werd doorgewerkt. Zelfs een delegatie van de oppositie ter plaatse meldde dat het werk niet was gestopt.
Nu lijkt het erop dat de beslissing om de bouwlocatie af te schermen, is genomen om te voorkomen dat er nog foto’s worden gemaakt of dat de situatie op andere manieren wordt vastgelegd.
Minister Ori heeft aangegeven dat de bouwwerkzaamheden waarschijnlijk pas in de eerste week van november worden stopgezet, en beweert dat dit te maken heeft met “technische omstandigheden.”
Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken heeft beloofd dat een technisch team van Unesco naar Suriname zal afreizen om de situatie te bekijken, en beweert dat de bouw daadwerkelijk zal worden stopgezet, zoals zijn collega van Onderwijs heeft aangekondigd.
Het is echter verontrustend dat de bouwwerkzaamheden niet onmiddellijk kunnen worden gestopt, zoals Nurmohamed suggereert. Het roept vragen op over de efficiëntie en de controle over het project, en verhoogt de bezorgdheid over mogelijke belangenverstrengeling en gebrek aan transparantie.
Dit alles werpt een schaduw over een project dat vanaf het begin al onder een vergrootglas lag en benadrukt de noodzaak van openheid en verantwoording bij dergelijke overheidsprojecten.
De situatie vraagt om een grondig onderzoek om de waarheid aan het licht te brengen en het vertrouwen van het publiek te herstellen.
N. Mohari
DISCLAIMER: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com