INGEZONDEN– Vele jaren was de Surinaamse bevolking verontwaardigd over het schaamteloze gedrag van de Nederlandse overheid die maar niet over de brug kwam met excuses voor het slavernij verleden.
Eindelijk was daar vorig jaar het grote moment en de eerste volgende vraag die actueel werd, hoeveel geld is die excuses waard. Hoeveel is een mens waard.
Dit is slechts één voorbeeld waarin er toe is over gegaan om te erkennen personen zijn “ontmenselijkt” ten behoeve van het verkrijgen van geld.
Is er in Suriname geleerd van deze zeer wrede daden van ontmenselijking?
We zijn nog niet bekomen van de uitbarsting te Pikin Saron waar de mensen geen andere oplossing meer zagen dan om over te gaan tot geweld om hun rechten op te eisen met betrekking tot hun grondgebieden. Afnemen van leefgebieden is een daad van ontmenselijking!
Bedrijven als Kersten, Kuldipsingh en Vabi krijgen van onze overheid de gelegenheid om de bewoners van Dijkveld te ontmenselijken. (En ook Staatsolie mag dit al jaren lang in alle vrijheid doen.)
Bovengenoemde bedrijven willen met zicht op de oliedollars alvast hun belangen veilig te stellen. Alle drie zijn voornemens om een waste management faciliteit op te zetten aan de Suriname rivier te Dijkveld. Daar waar generaties lang de bewoners een goed bestaan hebben gehad moeten zij nu met lede ogen aanzien hoe hun leefgebied wordt omgetoverd tot een chemische industriezone.
Firma Kuldipsingh was de eerste in de rij die deze plannen had. De bewoners van Dijkveld hebben al hun tijd gegeven om te voorkomen dat de plannen doorgang zouden vinden.
Ze hebben handtekeningen verzameld, studies verricht om met bewijzen te komen hoe schadelijk een dergelijk bedrijf is evenals hun tongen moe gesproken met de instanties die de waakhond zijn voor een veilige leefomgeving van alle Surinamers, te weten: de DC van Wanica, het NIMOS, Milieuorganisaties als Probios, de DNA-leden zoals Mangre, Aviankoi, Mohab Ali en anderen. Ook Gajadien was en is volledig op de hoogte van de plannen in zijn district.
Allen hebben geluisterd. Nee, ze hebben ons horen praten maar niet geluisterd. Want dan zouden de firma’s Kersten en Vabi niet identieke plannen hebben ontplooid.
Helaas wordt er in de ‘geweldige’ plannen met geen woord gerept over een tegemoetkoming of het uitkopen van de mensen van Dijkveld zodat ze elders een ‘schone’ toekomst voor hun kinderen kunnen opzetten.
Een ding is inmiddels duidelijk. Suriname heeft gestreden voor excuses en erkenning van de gemaakte fouten ten tijde van de slavernij periode . ‘Het ontmenselijken van mensen op het grondgebied van Suriname’. Echter is er niets geleerd van de onmenselijke handelingen van de kolonisator Nederland.
Kersten, Kuldipsingh, Vabi, Staatsolie en vele andere bedrijven krijgen van onze overheid ruimschoots de gelegenheid om op dezelfde voet door te gaan. Echter is dit wel een tandje erger want het gevaar komt niet van een kolonisator van buiten.
Het is onze Surinaamse overheid die zijn eigen mensen offert om bovengenoemde bedrijven gelegenheid te geven de olie dollars binnen te harken.
Actiegroep Leefbaar Dijkveld
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com