De recente vrijspraak van voormalig vicepresident en NDP-parlementariër Ashwin Adhin heeft opnieuw de discussie over de onafhankelijkheid van het Openbaar Ministerie en mogelijke politieke inmenging in Suriname aangewakkerd.
Adhin stelt dat de huidige president zich actief bemoeit met het Openbaar Ministerie en roept op tot een diepgaandere reflectie over de staat van de rechtsstaat in Suriname.
Rechtsstaat onder druk?
Volgens Adhin is er sprake van voortdurende politieke inmenging. Hij verwijst naar uitspraken van de president, zoals “Ik heb de procureur-generaal opdracht gegeven”, en vraagt zich af hoe ver deze invloed reikt.
Hij benadrukt dat het Openbaar Ministerie binnen de rechterlijke macht onafhankelijk moet opereren en niet als politiek instrument mag worden gebruikt.
De les van Bouterse?
In zijn verklaring vergelijkt Adhin de huidige situatie met het beleid van voormalig president Desi Bouterse. “Bouterse heeft nooit mensen op deze manier vervolgd. Hij liet het Openbaar Ministerie en de rechters met rust,” stelt Adhin.
Volgens hem moet de samenleving zich afvragen of de recente rechtszaken een politiek signaal zijn en of er sprake is van selectieve vervolging.
Toekomst van de Surinaamse rechtsstaat
Adhin erkent dat de rechterlijke macht haar best doet om het vertrouwen in onze rechtstaat te behouden, maar hij roept op tot structurele verbeteringen.
“We moeten het vervolgingsrecht niet misbruiken en meer rechtszekerheid bieden aan de samenleving,” zegt hij. Hij pleit voor hervormingen die de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, in het bijzonder het Openbaar Ministerie versterken.
![mp wong](https://www.gfcnieuws.com/wp-content/uploads/2024/04/mp-wong.png)
M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com