INGEZONDEN– President Santokhi die voor de verkiezingen beweerde dat VHP alle kader in huis heeft om Suriname te redden heeft nu de Hollander Paul de Haan als interim-manager van SLM benoemd om het failliete bedrijf uit het slop trekken, wat Surinaamse belastingbetalers in de komende jaren enkele miljoenen euro’s extra gaat kosten.
Op de eerste werkdag bij SLM zegt deze senior interim-management consultant dat SLM een doorstart zal maken.
Ik ben in de afgelopen 30 jaar senior interim-management consultant geweest in 20 landen bij diverse topbedrijven en dit zou ik ook zeggen als ik veel geld in de komende jaren bij een kwakkelend bedrijf wil maken.
Wat heeft een doorstart van SLM voor zin als opeenvolgende regeringen (SPA, NDP, NPS, VHP, ….) in de afgelopen 50 jaar van SLM een potje hebben gemaakt, mismanagement en corruptie hebben gepleegd, dit bedrijf telkens als een politiek instrument hebben gebruikt om hun kiezers te accomoderen en deze bedrijven systematisch hebben uitgemolken.
Opeenvolgende regeringen hebben in de afgelopen 50 jaar allemaal een steentje bijgedragen aan de systematische en structurele vernietiging van SLM. Lees ook mijn artikel “Regering Santokhi maakt potje van Anton De Kom Universiteit”.
Wat denk je dat de nieuwe regering bij de eerstvolgende verkiezingen met de door de Haan gezond gemaakte SLM weer gaat doen? Ja, weer kapot maken. Is daarom toch water naar zee dragen en ‘pur bruku wer’ bruku’?
Verkeerde aanpak
Weet de dure Paul de Haan dat zijn aanpak verkeerd is? Kan iemand hem vertellen dat een doorstart van SLM helemaal geen zin heeft en dat zijn ervaringen bij Kenya Airways en KLM helemaal niet gaan werken bij SLM omdat de Surinaamse situatie totaal anders is dan in Kenya en Suriname.
De Haan kan alsnog een goede job doen bij SLM, maar niet in dit stadium (zie verderop in dit artikel).
De fout ligt niet bij de Haan. De fout ligt bij Santokhi. Hij pakt dit probleem wegens gebrek aan een strategische visie totaal verkeert aan.
Zijn dikbetaalde blacklabel adviseurs op zijn kabinet hadden hun huiswerk beter moeten maken en hem moeten vertellen dat de bovengenoemde ad-hoc aanpak met de inzet van de Haan in dit stadium averechts gaat werken en geldverspilling is.
Het SLM-probleem moet holistisch en duurzaam worden aangepakt en moet deel uitmaken van een integrale strategische visie op de toekomst van parastatale en semi-parastale bedrijven in Suriname. HOE je dit doet leg ik hieronder uit.
Holistische en duurzame aanpak
Allereerst moeten alle overheidsbedrijven (SLM, Telesur, EBS, Staatsolie, Grassalco, Waterleiding en anderen) op verantwoorde wijze worden afgestoten naar de particuliere sector.
De overheid kan geen bedrijven effectief, efficiënt en ethisch managen; schoenmaker blijf bij je leest.
Sommige van deze bedrijven die hun schulden niet kunnen betalen (zoals SLM) moeten failliet verklaard worden en onder een andere brandnaam opnieuw worden opgericht.
Hierna moeten de afgestoten bedrijven afzonderlijk gezond en slank gemaakt worden met 70% minder personeel, deskundige medewerkers, integere niet politiek-gelieerde leiders, good governance, IT, innovatie en stroomlijning van de bedrijfsprocessen. Dit is niet moeilijk. De methoden en tools hiertoe stel ik gratis beschikbaar.
Pas in dit stadium van de nieuwe SLM had de Haan eventueel ingeschakeld kunnen worden om de nieuwe afgeslankte organisatie vlot te trekken op basis van een strategische heroriëntatie (alleen regionale routes en de Nederlandse en Amerikaanse routes overlaten aan respectievelijk American Airlines en KLM die het beter en goedkoper kunnen, etc.).
Alleen dan zou de Haan een goede job kunnen doen. Maar nu is het te laat want het miljoenen contract met hem is al getekend. Is er ook een njang hierop gemaakt?
Er zijn momenteel ca. 30 Surinaamse senior interim-management consultants in Suriname beschikbaar die bij mij zijn afgestudeerd (MBA, PhD) die de nieuwe SLM met veel beter, 100 keer goedkoper en veel duurzamer hadden kunnen managen omdat ze de Surinaamse cultuur kennen en door mij intensief zijn getraind.
Helaas zijn ze buiten de boot gevallen omdat ze geen lid van de VHP zijn en ze hun kleur niet mee hebben.
Ook is er weinig vertrouwen in hun vanwege de grootschalige corruptie in Suriname. Maar als je gaat googlen dan zul je ontdekken dat Nederland 10 keer corruptiever is dan Suriname!
Prof.dr.ir. Hubert Rampersad
Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar redactiegfc@gmail.com
BEKIJK OOK: Financieel-getergde SLM nog dieper de put in vanwege miskoop
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com