Gemengde reacties op nieuw vastgesteld minimumuurloon

boodschappen winkel supermarkt

De Surinaamse samenleving reageert verdeeld op het nieuwe minimumuurloon van SRD 52,47, dat begin deze maand via beschikking officieel van kracht is geworden.

Dit bedrag is conform het voorstel van de Nationale Loonraad en geldt als de wettelijke ondergrens voor beloning per gewerkt uur.

President Chandrikapersad Santokhi benadrukt dat met deze maatregel gezamenlijk wordt gewerkt aan een eerlijke en inclusieve arbeidsmarkt, waarin de belangen van alle werkenden worden behartigd.

“Werkgevers zijn wettelijk verplicht ten minste het minimumuurloon te betalen, maar hebben de vrijheid om in overleg een hoger loon af te spreken,” aldus de president.

Toch blijft er in de samenleving forse kritiek klinken. Een burger reageert fel: “Controleer de Chinese supermarkten eens. Daar worden Surinamers uitgebuit met een schamel uurloon, zonder contract, dat ver onder het minimum ligt. Als ze om een verhoging vragen, worden ze ontslagen.”

Er worden oproepen gedaan om meer controle en inspectie uit te voeren bij bedrijven, zodat daadwerkelijk nagegaan wordt of het wettelijk vastgestelde uurloon wordt toegepast.

“Ga naar de bedrijven toe, vraag de arbeiders wat ze verdienen en reken uit wat het uurloon is,” luidt een suggestie vanuit de gemeenschap.

Tegelijkertijd zijn er ook positieve geluiden: “Ja, daarom stem ik op Chan. In vier jaar ben ik met minstens SRD 8.000 vooruitgegaan. Voorheen werd ik zwaar onderbetaald. Ondanks prijsverhogingen red ik het nu beter door prioriteiten te stellen.”

Sommige burgers onderstrepen dat persoonlijke financiële keuzes en verantwoord budgetbeheer net zo belangrijk zijn:

“De overheid is niet verantwoordelijk voor je levensstijl. Een echte werkende weet hoe hij of zij met geld moet omgaan en manieren kan vinden om extra inkomen te genereren.”