Surinaamse publiek mogelijk massaal misleid door foutieve verkiezingsprognoses

Stembus stemmen verkiezing

Terwijl de wereld zich vorige jaar had voorbereid op een zenuwslopende strijd tussen Kamala Harris en Donald Trump, bleek op de Amerikaanse verkiezingsdag dat Trump met een verpletterende overwinning aan het langste eind trok.

De maandenlange peilingen uitgevoerd door gerenommeerde instituten met geavanceerde modellen sloegen volledig de plank mis. Dit scenario moet voor Suriname een serieuze wake-upcall zijn.

In de Verenigde Staten, waar men prat gaat op methodische en wetenschappelijke opinieonderzoeken, faalde het systeem op spectaculaire wijze.

De vermeende nek-aan-nekrace bleek een fictie. Kiezersgedrag werd verkeerd ingeschat, trends werden overschat en manipulatie van cijfers werd niet uitgesloten.

Volgens politieke analisten was het verschil tussen de voorspellingen en de daadwerkelijke uitslag zó groot, dat het vertrouwen in peilbureaus opnieuw zware schade heeft opgelopen.

Ook in Suriname klinken nu kritische geluiden. Suriname-  analist R. Pinas stelt dat de recent gepubliceerde peilingen over het stemgedrag van de Surinaamse bevolking allerminst betrouwbaar zijn.

“Een ieder met een beetje gezond verstand ziet dat er creatief is omgesprongen met de cijfers,” zegt hij in gesprek met GFC Nieuws.

Pinas vermoedt dat de peilingen mogelijk zijn beïnvloed door belanghebbenden die het publieke sentiment willen sturen.

Voor Suriname waar de politieke spanningen oplopen richting de verkiezingen van mei 2025, is het Amerikaanse voorbeeld een belangrijk leermoment.

Transparantie, onafhankelijkheid en controle zijn nodig bij het meten van kiezersvoorkeuren. Zonder die voorwaarden dreigen ook hier misleidende cijfers de toon te zetten in plaats van de waarheid.