SPSB-zaak toont ruggengraat van Openbaar Ministerie

vrouwe justitia openbaar ministerie OM

Vrouw Justitia blijkt dus toch blind te zijn. Gelukkig maar.

Want in een politiek klimaat waarin het rechtsgevoel van burgers al te vaak wordt uitgehold door partijdigheid, selectieve vervolging en trial by media, is het geruststellend om te zien dat het Openbaar Ministerie zijn werk blijft doen — ook wanneer dat politiek gevoelig ligt.

De inverzekeringstelling van Anwar Hassankhan, zoon van onderminister Maurits Hassankhan, bevestigt dat justitie nog durft op te treden, ook tegen personen met directe politieke connecties.

In de spraakmakende fraudezaak rond de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) leek het voor velen alsof er sprake was van een eenzijdige jacht op voormalige coalitieleden uit de Bouterse-regering. De aanhouding van Hassankhan doorbreekt die indruk.

Het is een cruciaal moment dat het vertrouwen in de rechtstaat kan versterken, juist omdat de verdenkingen zich nu ook uitstrekken tot het netwerk rondom de huidige regeringscoalitie.

De SPSB-zaak, die inmiddels haar tweede fase is ingegaan, is een juridisch mijnenveld. In maart werd de eerste fase afgesloten, met als bekendste verdachte ex-directeur Ginmardo Kromosoeto.

Nu blijkt dat het Openbaar Ministerie ook in het tweede procesdeel zijn koers vasthoudt. De inverzekeringstelling van Hassankhan volgde kort na het afronden van het gerechtelijk vooronderzoek bij de rechter-commissaris.

Dit laat zien dat het OM systematisch werkt, onafhankelijk van de politieke kleur van de verdachte. De rechtsstaat functioneert niet op basis van gunst, maar op basis van bewijs, procedures en gelijkheid voor de wet. En dat is exact waar de Surinaamse samenleving behoefte aan heeft: gerechtigheid, niet gerechtigheid op bestelling.

De inverzekeringstelling van Hassankhan is dus geen politiek spektakel, maar een noodzakelijke stap in een zorgvuldig opgebouwd strafrechtelijk proces.

Zoals aangekondigd door het OM, zal de zaak SPSB gefaseerd worden behandeld. Elke fase wordt voorafgegaan door een rechterlijke toetsing en afgesloten met een gerechtelijke beschikking. Dit proces ondermijnt het narratief dat de vervolging een politieke afrekening zou zijn.

Het is nu van belang dat de rechtsgang verder wordt beschermd tegen politieke inmenging, sensatiezucht en verdachtmakingen. Alleen dan kan het vertrouwen in de rechtsstaat groeien.

We hebben als samenleving geen baat bij symboolpolitiek of klopjachten. We hebben behoefte aan feiten, rechtszekerheid en een systeem dat ook zijn eigen mensen durft aan te pakken wanneer ze over de schreef gaan.

Dat is waarom de aanhouding van Anwar Hassankhan een keerpunt kan zijn: niet omdat hij “de zoon van” is, maar omdat het signaal wordt afgegeven dat niemand boven de wet staat. Precies zoals het hoort.

Sheila Mijnals
UMA Legal Aid & Marketing