Kaalkap, goudsmokkel en geheime deals: DNA wil opheldering van regering

chan parlement dna regering

De politieke spanningen lopen op in aanloop naar de verkiezingen.

De voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA) komt vandaag in spoedoverleg bijeen met de fractieleiders, nadat verschillende Assembleeleden verontrustende signalen hebben afgegeven over het huidige regeringsbeleid. Een spoedvergadering is formeel aangevraagd.

Centrale zorgen betreffen de gebrekkige transparantie bij overheidsprojecten en aanbestedingen.

Projecten als de rehabilitatie van wegen in Nickerie en Apoera, de bouw van de nieuwe DNA-vergaderzaal, en de wegaansluiting naar de brug bij de Van ’t Hogerhuysstraat zijn door president Santokhi “aangehouden”, maar naar zeggen van de fractieleden niet daadwerkelijk stopgezet. Ook de verkaveling van het FAI-project in Jarikaba roept vragen op.

Volgens de briefschrijvende parlementariërs is er sprake van structurele onregelmatigheden bij aanbestedingen. Zij stellen dat opdrachten herhaaldelijk worden gegund aan de hoogste inschrijver, wat niet alleen tegen de logica ingaat, maar ook tegen wettelijke procedures. Ingrijpende vragen van DNA-leden blijven bovendien onbeantwoord.

De druk op de regering neemt verder toe nadat minister Stanley Raghoebarsing recent onthulde dat Suriname door goudsmokkel naar schatting meer dan 300 miljoen Amerikaanse dollar misloopt.

Ook de controversiële uitgifte van 113.000 hectare bosgebied in het westen van het land wordt als ernstig voorbeeld aangehaald.

Cruciale processen zoals FPIC (Free, Prior and Informed Consent) en milieueffectrapportages zijn daarbij genegeerd, aldus critici.

PL stelt ultimatum

De Pertjajah Luhur (PL) onder leiding van Paul Somohardjo heeft de president een termijn van tien dagen gesteld om de betrokken ministers met verlof te sturen, zodat een onafhankelijk onderzoek kan worden opgestart.

PL vraagt geen ontslag, maar tijdelijk verlof, vergelijkbaar met de situatie rond PL-ondervoorzitter Bronto Somohardjo, die als ex-minister van Binnenlandse Zaken zijn functie moest neerleggen – naar eigen zeggen zonder dat hem iets ten laste werd gelegd.

De partij stelt dat het meten met twee maten onacceptabel is en eist consequente toepassing van integriteitsnormen voor alle ministers, ongeacht hun politieke kleur.

Met nog iets meer dan een maand tot de verkiezingen, staat de regering onder toenemende druk om openheid van zaken te geven over haar beleid, uitgaven en besluitvorming.