Ondanks de lofzang over het zogenaamd geslaagde IMF-programma lijkt de economische realiteit een ander verhaal te vertellen.
Amper drie weken na de positieve berichtgeving grijpt de Centrale Bank van Suriname alweer naar een valuta-interventie van USD 10 miljoen om de stijgende wisselkoers te temperen.
In een ingezonden stuk plaatst Drs. Amzad Abdoel kritische kanttekeningen bij het beleid en vraagt zich af waar de beloofde stabiliteit is gebleven.
Abdoel schrijft het volgende aan GFC Nieuws.
Met zoveel heisa werd door de regering en het IMF aangekondigd dat het IMF-programma een zeer geslaagd programma was. Amper drie weken na deze mededeling zien wij de koers weer de lucht inschieten.
Waar is de stabiliteit, indien de CBvS nu al met USD 10 miljoen valuta-interventie de koersstijging moet beteugelen? Geldt de vrije marktwerking van vraag en aanbod op basis waarvan de koers bepaald zou worden niet meer?
Zijn nu al de afspraken die gemaakt waren met het IMF overboord gegooid? Het is momenteel doodstil aan de andere kant van de lijn.
Waar zijn de deskundigen van de CBvS die zo ijverig waren om de positieve ontwikkelingen van stabiliteit te benadrukken? Waarom houden ze nu de kaken stijf?
Inmiddels is de USD 10 miljoen al geveild. Iedereen wacht op een neerwaartse beweging van de koers. Echter, schijnt het licht in deze tunnel nog niet.
Inmiddels schieten de prijzen in de winkels de lucht in. Handelaren en importeurs hebben hun hele investering al geherwaardeerd tegen de straatkoers.
De Centrale Bank van Suriname heeft al SRD 8,2 miljard aan rente uitbetaald aan de Open Markt Operatie (met retail en wholesale). Zo’n grote uitgave zou toch kleine schokken moeten kunnen absorberen. Maar deze hele dure, gefaalde operatie heeft haar nut alweer niet kunnen bewijzen.
De vlag van de slappe uitleg van de deskundigen van de CBvS dekt de lading niet meer. Het verhaal van “volgens de cijfers mag de koers niet stijgen” klinkt nu behoorlijk afgezaagd.
Ook dat wij uit een heel slechte positie komen, raakt kant noch wal. Toen was er niet eens zoveel geïnvesteerd om monetaire stabiliteit te bereiken.
Het groeiverhaal, het ‘na groei komt bloei’-verhaal, het verhaal van stabiliteit, van een geslaagd IMF-programma – ze zijn allemaal door de sluipende koersstijging tenietgedaan.
Meer nog: dat de CBvS USD 10 miljoen op de valutamarkt gooit en er geen zichtbaar resultaat uit volgt, geeft aan dat er niets bijzonders is bereikt.
Welke economische subjecten heeft de CBvS verrijkt? Bij wie is de USD 10 miljoen terechtgekomen? Zal de CBvS opnieuw op de valutamarkt interveniëren als dit bedrag niet voldoende blijkt te zijn? Hoe lang zal men blijven interveniëren?
Het schijnt dat met het geleende geld van het IMF (betalingsbalansondersteuning van bijkans meer dan USD 300 miljoen), de opgekrikte monetaire reserve ook geen soelaas biedt tegen de koersstijging.
Waarom faalt men om de wisselkoersstabiliteit te waarborgen? Waarom stapt men af van het flexibele wisselkoerssysteem? Heeft men geen geloof meer in het vraag-en-aanbod-systeem?
De regering en haar deskundigen stikken nu goed in hun eigen braaksel. Want uiteindelijk klopt het verhaal van dalende inflatie ook niet meer. Vraag het maar aan de consumenten. Die betalen de prijs voor het wanbeleid van deze regering.

Jennifer Atmo is hoofdredacteur bij GFC Nieuws en een echte Surinamekenner. Ze schrijft graag over lifestyle en entertainment en is daarnaast voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke thema’s.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.