Brand in binnenstad legt tekortkomingen brandweer bloot, stelt professor Rampersad

brandweer kbs

De grote brand die gisteren woedde in de binnenstad van Paramaribo heeft geleid tot de verwoesting van verschillende historische gebouwen.

Volgens prof.dr.ir. Hubert Rampersad, die zijn inzichten deelt met GFC Nieuws, toont de ramp de structurele tekortkomingen van de Surinaamse brandweer pijnlijk aan.

De blusoperaties werden volgens Rampersad bemoeilijkt door technische complicaties en een gebrek aan adequate middelen. Zo functioneerde een van de dompelpompen niet, wat de situatie verder verergerde.

President Santokhi heeft weliswaar zijn waardering uitgesproken voor de brandweerlieden en veiligheidsdiensten, maar Rampersad plaatst kanttekeningen bij deze lof, gelet op de inefficiëntie van de blusinspanningen.

Ook parlementariër Melvin Bouva (NDP) sprak van verwaarlozing en falend beleid binnen de brandweer. Bouva wees erop dat er momenteel twee essentiële watertanks op het terrein van de brandweer inactief zijn, simpelweg omdat er geen budget is vrijgemaakt voor noodzakelijke reparaties.

Rampersad sluit zich hierbij aan op basis van zijn eigen ervaringen. Hij stelt dat hij jarenlang managementtrainingen heeft verzorgd aan de leiding van de brandweer.

Daaruit bleek volgens hem dat er een ernstig tekort is aan effectief materieel, veiligheidsuitrusting en de juiste vaardigheden bij brandweerofficieren. Bovendien wordt er te weinig geïnvesteerd in het onderhoud van brandweervoertuigen, pompen, waterslangen, opslagsystemen en communicatiesystemen.

Volgens Rampersad heeft dit alles een negatieve impact op de moraal en paraatheid van de brandweerlieden en verzwakt het de responscapaciteit.

Hij stelt kritische vragen: “Is Santokhi zich hiervan bewust? Waarom heeft hij de brandweer de afgelopen vijf jaar verwaarloosd? Hoeveel heeft hij in die periode in de brandweer geïnvesteerd? Wat heeft hij gedaan om de efficiëntie van de brandweer te verbeteren?”

Rampersad noemt het schrijnend dat er wel miljoenen zijn uitgegeven aan een nieuw gebouw voor het ministerie van Volksgezondheid, de benoeming van Ramdin bij de OAS, dure buitenlandse reizen en dergelijke, terwijl er volgens hem geen budget is voor de brandweer, politie, onderwijs en gezondheidszorg. Hij vraagt zich af waarom de president telkens de verkeerde prioriteiten stelt.

De professor benadrukt verder dat het verbeteren van de efficiëntie van de brandweer van levensbelang is. “Brandweerlieden bevinden zich vaak in risicovolle situaties, waardoor het van groot belang is om efficiënt te werken,” stelt hij.

“Ze vervullen een cruciale rol in het beschermen van levens en bezittingen. Mensen vertrouwen op hen om hen uit de meest kritieke situaties te redden.”

Een van de belangrijkste elementen van de brandweer is volgens Rampersad de noodzakelijke efficiëntie om hun taken effectief uit te voeren. “Het gebruik van de juiste communicatietechnologie is hierbij van groot belang voor zowel de veiligheid als de effectiviteit tijdens noodsituaties,” voegt hij toe.

Ook moet volgens hem de nadruk liggen op het verkorten van de reactietijden van brandweerlieden, aangezien lange reactietijden de veiligheid van zowel slachtoffers als brandweermensen in gevaar kunnen brengen.

Verder wijst hij op het belang van regelmatig preventief onderhoud om te garanderen dat machines en apparatuur in uitstekende staat verkeren, wat cruciaal is voor een effectieve noodrespons.

Voor de paraatheid van brandweerlieden is het volgens hem van groot belang dat het personeel: preventief onderhoud verricht, dagelijkse controles van de voertuigen uitvoert, onderhoudsdocumentatie bijhoudt en effectief communiceert om de samenwerking binnen het brandweerkorps te verbeteren.

“Om 24/7 optimaal inzetbaar te zijn, is een adequate personeelsbezetting noodzakelijk. Dit houdt in dat de juiste medewerkers goed voorbereid moeten zijn om efficiënt op noodsituaties te reageren.

Helaas ontbreekt het hiervoor aan financiële middelen vanwege de verkeerde prioriteitsstelling door Santokhi,” aldus Rampersad.

Tot slot pleit hij voor een cultuuromslag en sterk leiderschap binnen de brandweerorganisatie, met mogelijkheden voor professionele ontwikkeling op alle niveaus, van aspirant-brandweerman tot brandweercommandant.