Met de officiële ingebruikname van een nieuwe pomp door president Chandrikapersad Santokhi is het volledig gerehabiliteerde pompgemaal in Morgenstond een feit.
De modernisering vormt een belangrijke stap in het structureel aanpakken van wateroverlast in de wijk.
De installatie van twee aanvullende pompen volgt in de komende weken, waarmee de totale capaciteit aanzienlijk wordt verhoogd, meldt het Kabinet van de President.
Het vernieuwde systeem is ontworpen om bij zware regenval overtollig water sneller af te voeren. Deze ontwikkeling betekent een grote opluchting voor buurtbewoners, die jarenlang te kampen hadden met ernstige wateroverlast.
De rehabilitatie van het pompgemaal is onderdeel van een groter nationaal project dat in 2023 werd gestart met de renovatie van het gemaal bij de Centrale Markt. Tot eind 2025 worden in verschillende buurten tientallen sluizen en pompgemalen vernieuwd of opnieuw gebouwd.
Tijdens zijn toespraak wees Santokhi op de noodzaak van structurele oplossingen. Hij benadrukte dat veel woonwijken, waaronder Morgenstond, op voormalige landbouwgronden zijn gebouwd zonder dat de waterhuishouding daarop is aangepast.
“We investeren in duurzame systemen om de kustgebieden te beschermen tegen zeespiegelstijging als gevolg van klimaatverandering. Klimaatfinanciering is essentieel om onderhoud en uitbreiding van deze infrastructuur blijvend te kunnen waarborgen,” aldus het staatshoofd.
Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) gaf aan dat er jarenlang te weinig is geïnvesteerd in ontwateringssystemen.
“De regering heeft prioriteit gegeven aan de verbetering van ontwatering, vóór we de wegen aanpakken. We bouwen aan een toekomst waarin onze infrastructuur bestand is tegen hevige regenval en onze werknemers veilig kunnen opereren bij gemalen en sluizen,” lichtte de minister toe.
Hij benadrukte dat regelmatige investeringen nodig blijven en dat de meeste ontwateringsproblemen tegen 2030 tot het verleden moeten behoren.
Duncan Brunings, secretaris van Stichting Beter Wonen Morgenstond, sprak namens de buurtbewoners zijn tevredenheid uit.
“Vier jaar geleden stonden we tijdens de laatste week van april twee weken lang met 20 tot 30 centimeter water in de straten. Dankzij deze rehabilitatie is er eindelijk verlichting,” aldus Brunings.
Hij verwees naar de actieve rol van de stichting bij het signaleren en ondersteunen van de oplossing van het probleem. De bewoners kijken hoopvol uit naar een veiliger en droger woongebied.

M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.