Een Surinaamse student in Nederland heeft zich bij de lifestyle- redactie van GFC Nieuws gemeld met een ervaring die bij hem wrang aanvoelt.
De jongeman is begin twintig en studerend aan een hogeschool in Amsterdam. Hij wil om begrijpelijke redenen liever niet met naam genoemd worden.
Hij vertelt: “Enkele studenten hadden onderling een appgroep aangemaakt. Op zich gezellig, maar ik kwam erachter dat alleen een bepaald soort ‘welkom’ was.”
De groep bleek volledig te bestaan uit studenten met een Arabische achtergrond. Hijzelf werd buiten de groep gehouden, ondanks dat hij goed met iedereen opschiet.
Wat hem vooral verbaast, is dat juist zijn autochtone Nederlandse medestudenten hem wél open en vriendelijk behandelen.
“Er is veel aandacht voor inclusie,” zegt hij, “maar dan verwacht je ook dat studenten onder elkaar dat uitdragen. In plaats daarvan worden mensen buitengesloten op basis van afkomst. Dat voelt krom.”
Hij benadrukt dat hij niets tegen zijn Arabische medestudenten heeft en hen als individuen waardeert.
“Maar het voelt wel scheef als dezelfde groep vaak praat over buitengesloten worden door anderen, en dan zelf ook mensen uitsluit.”
Uit onderzoek van onze redactie komt dit soort situaties vaker voor, maar wordt er zelden openlijk over gesproken.
Iedere groep zoekt soms onbewust de eigen kring op. Dat is menselijk, maar het gesprek aangaan over openheid en samenwerking blijft belangrijk.
GFC Nieuws blijft aandacht geven aan de persoonlijke ervaringen van Surinamers in binnen- en buitenland. Want bewustwording begint bij het delen van verhalen die normaal niet het nieuws halen

Jennifer Atmo is hoofdredacteur bij GFC Nieuws en een echte Surinamekenner. Ze schrijft graag over lifestyle en entertainment en is daarnaast voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke thema’s.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.