Schoon fundament is een pré

bouwvakker bouwen gebouw constructie

In het heilige boek van de christenen komt deze vers voor: ‘Als de Here het huis niet bouwt, tevergeefs zwoegen de bouwers daaraan.’

Suriname heeft in de afgelopen 50 jaar geen opmerkelijke en duurzame groei kunnen maken, omdat een benodigd sterk en schoon fundament ontbrak. Het fundament bouw je op met mensen die met een schoon en liefdevol hart voor land en volk aan de slag gaan met het uitdenken van duurzame projecten die geheel ten goede komen voor land en volk. Dat wil zeggen dat er projecten op poten worden gezet die gericht zijn op duurzame ontwikkeling op zowel economisch als sociaal vlak.

Alles behalve het bovenstaande is in de halve eeuw dat ons land onafhankelijk is, van de grond gekomen. De meeste leiders van toen en die van nu waren en zijn a.h.w. de meeste tijd van hun regeertermijn gericht geweest en nog steeds op het flink verrijken van zichzelf en hun innercircle met financiën verkregen uit hardnekkig aanhoudende corruptie. Het is overduidelijk dat ze zich minimaal hebben ingezet voor hun land.

Wanneer gaat het Suriname een keer lukken om op een redelijke tot behoorlijke hoogte te komen waarop het andere landen in de regio wel uitstekend is gelukt door maximale inzet en in samenwerking met de bevolking? Net als bijvoorbeeld de landen Barbados en Uruguay.

Een schoon fundament is een vereiste om daadwerkelijk uit de slob te raken waarin ons land al 50 jaar verkeert. En wat houdt een schoon fundament voor de aankomende regeerperiode 2025 – 2030 en daarna eigenlijk in?

Een schoon fundament begint bij het vormen van partijen door schone/ smetvrije leden. Dat is waar allereerst op toegezien moet worden. Immers behoren deze partijen een schoon visvijver te kweken voor politici die op de kandidatenlijsten voor de verkiezingen staan. Hiermee voorkomen partijen ook dat er tussentijds kandidaten met een smet of smetten op hun naam van de lijsten geschrapt moeten worden zoals momenteel het geval is geweest.

Achter het argument van dat iedereen een tweede kans verdient, sta ik helemaal. Zelfs meerdere kansen. Maar personen met een of meerdere smetten moeten absoluut geweerd worden uit het landsbestuur. Laten zij zich maar bewijzen op andere werkplekken, en zo werken aan in het vervolg een schone trackrecord. Deze discussie zou feitelijk buiten kijf moeten staan. Helaas laat de werkelijkheid anders zien.

In het Surinaamse politieke systeem kan men alleen vanuit de politieke partijen kans maken om deel uit te maken van het landsbestuur. En omdat regeren zéker geen spelletje is en vooral niet licht mee omgegaan mag worden, moeten partijen écht schoon zijn, zodat de bevolking het gevoel heeft dat men haar serieus neemt. Maar voor de bevolking geldt ook diezelfde houding naar de aankomende smetvrije politici.

Waar er met mensen gewerkt wordt, is het een constante wisselwerking onderling op een respectvolle wijze. Als iemand met een strafblad of een of meerdere opzienbarende smetten op zijn of haar naam heeft staan, deel uitmaakt van het hoogste bestuur, dan kunnen we geen van allen beweren dat het landsbestuur is gestoeld op een schoon fundament. Politieke partijen die leden met smetten op hun naam gewoon podium blijven geven, vervuilen hun eigen fundament. Niemand kan hierover het tegendeel beweren.

Laten die personen die dat willens en wetens wel doen, nou een keer ophouden met wegkijken, ziende blind, horende doof zijn en doen alsof hun neus bloedt. Dit getuigt van neerkijken op de gehele samenleving. Een politieke partij/ politicus heeft immers een voorbeeldfunctie naar alle landgenoten toe.

Vanuit een vervuild fundament kunnen er geen opzienbarende en duurzame projecten van de grond komen. Ook hierover kan niemand het tegendeel beweren. En met deze houding van ‘neks no fout’ blijft men maar doorgaan met het aanslag plegen op de intelligentie van de Surinamers.

Als de bevlekte personen in politieke partijen eerlijk naar zichzelf en de partij toe zijn, doen zij zélf een stap terug. De eer aan zichzelf houden, voorkomt ook veel verwijten vanuit de samenleving. Dit scheelt ook enorm veel ergernis bij eenieder van ons.

Dus als wij vanuit ons hart willen dat Suriname na 25 mei eindelijk eens flinke stappen vooruit maakt, dan is het aan alle stemgerechtigde Surinamers geboden om te kiezen voor politici/ partijen die garant staan voor een regering die gestoeld is op een schoon fundament.

Francis Renfurm