Ruben Ravenberg, algemeen directeur van de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB), heeft zich publiekelijk uitgesproken over onregelmatigheden binnen de organisatie en de ongekende weerstand die hij ondervindt van enkele bestuursleden.
“Wat ik momenteel meemaak bij de SBB heb ik in 27 jaar bedrijfsleven nog nooit ervaren,” stelt hij.
De spanningen zijn ontstaan na wijzigingen in het beleid op de Exportafdeling, waarbij volgens Ravenberg bepaalde belangen zijn geraakt.
“Toen ik besloot onderzoek te laten doen, kwamen er onregelmatigheden aan het licht. Zoals het hoort, heb ik dit gerapporteerd aan het stichtingsbestuur, met ondersteunend bewijs.”
Volgens Ravenberg leidde deze transparante aanpak tot een onverwachte reactie van enkele bestuursleden. Zij zouden, in plaats van de bevindingen serieus te nemen, een verzoek tot zijn schorsing hebben ingediend bij de minister van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB).
Hun motivatie: Ravenberg zou niet bevoegd zijn om onderzoek te laten doen. “Een bewering die nergens is onderbouwd. En ironisch genoeg dateren de misstanden juist uit de periode dat de Exportafdeling onder het Directoraat Bosbeheer viel,” aldus Ravenberg. “Het lijkt erop dat men liever de slager zijn eigen vlees laat keuren.”
De situatie escaleerde verder met twee rechtszaken die door deze bestuursleden tegen de directeur zijn aangespannen: een kort geding om zijn beleidsmaatregelen terug te draaien en een bodemprocedure om zijn ontslag af te dwingen.
Ravenberg wijst erop dat ten minste één van de betrokken bestuursleden in het verleden verwikkeld was in een illegale houtzaak, die via een buitengerechtelijke regeling is afgehandeld bij het Openbaar Ministerie.
Op 11 februari 2025 werd door vier bestuursleden een ontslagverzoek voor Ravenberg gericht aan de president. Deze brief werd de volgende dag doorgestuurd naar de GBB-minister.
Ravenberg zegt op zijn beurt op 26 maart een brief aan de president te hebben gestuurd met het verzoek om het betreffende bestuurslid vanwege zijn gedragingen direct te ontslaan. Tot op heden is daar volgens hem geen gevolg aan gegeven.
De directeur sluit zijn boodschap af met een reflectie op leiderschap in Suriname. “De meeste politici handelen vanuit eigenbelang. Staatslieden daarentegen stellen het algemeen belang voorop. Dat is wat het land nodig heeft.”
Hij wijst erop dat de komende verkiezingen een kans bieden voor het volk om bewust te kiezen: “Laat u niet leiden door loze beloften, maar kies voor leiderschap dat eerlijk, verantwoordelijk en toekomstgericht is.”

M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.